Prijevodi-Titlovi.org - Forum

TDDCrew Serije => Serije => Autor teme: bilja - Ožujak 10, 2021, 09:38:28 prijepodne

Naslov: Samo za dokumentarce
Autor: bilja - Ožujak 10, 2021, 09:38:28 prijepodne
Evo teme gde možete pisati o dokumentarnim filmovima i serijama.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: SubsMasta - Ožujak 10, 2021, 11:43:37 prijepodne
Gore piše "dokumentarnim filmovima", no vjerujem da se misli na serije s obzirom da je tema u "Serije" podforumu pa ćemo krenuti s dokumentarcima svih dokumentaraca, a to su Planet Earth i Planet Earth 2. Apsolutni must watch za ljude koji vole dokumentarce o prirodi, a možda čak i za one koji ne gledaju takve dokumentarce. Naravno, obje serije su s neponovljivim Davidom Attenboroughom koji uvijek pridoda ono nešto dokumentarcu koji je možda već odličan, ali s njim postane još bolji. Svakako preporuka ako ćete gledati dokumentarce o prirodi da krenete s ovime jer ne postoji ništa bolje.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: bilja - Ožujak 10, 2021, 12:35:22 poslijepodne
Popravila sam post i dodala i serije, da ne bude zabune.  ;D
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Ožujak 10, 2021, 12:43:32 poslijepodne
Pozdravljam otvaranje ove teme (hvala Biljo i ostali) i biću slobodan da dam neke preporuke. Ovde bi valjalo trpati sve dokumentarce bez obzira da li je reč o formi filma, mini-serije ili serija koje se protežu na više sezona. Obratio bih pažnju samo na jednu osobenost koja je daleko izraženija kod dokumentarnog programa nego u formi umetničkog igranog filma ili serije, pa bih sve zamolio da tu budu obazrivi. Naime, dokumentarci društvenog sadržaja se bave nekim istorijskim momentima i treba paziti da se ne bavimo onima kojima je cilj nekakvo prekrajanje i redefinisanje istorijskih činjenica te onima koji bi mogli povrediti nečija nacionalana, religiozna, rasna, seksualna ili bilo koja druga osećanja. Verujem da smo svi dovoljno mudri da to ne činimo, ali za svaki slučaj da ponovim i to. Uživajmo!
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Ožujak 11, 2021, 23:47:55 poslijepodne
BBC produkcija. Najjači najdugovečniji serijal je svakako Horizon https://www.imdb.com/title/tt0318224/ ovog momenta mi na fleški čeka poslednja epizoda BBC.Horizon.2021.Coronavirus.Special.Part.3.
Malo su smorili zadnjih sezona društvenim temama namesto prirodnih nauka. Svejedno redovno skinem.
Dokumentarci iamju tu neku novu dimenziju vrhuncke produkcije.
Plavetnilo mora, crvenilo egipatskog peska, zelenilo tropske šume aaaa nirvana  :smfor (24):

Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: World92 - Ožujak 12, 2021, 12:21:39 poslijepodne
Trafficked with Mariana Van Zeller


Na nacionalnoj geografiji proslog cetvrtka bila poslednja epizoda i mogu da kazem da je odlican dokumentarac, vidim da se snima i druga sezna i to se jedva ceka.
U ovoj prvoj sezoni se bavili, trgovinom droge od Kolumbije do USA... pokazivali kako se pravi sve to, transport. Bilo price i o telefonskim prevarama , trgovinom oruzja iz USA u Meksiko, malo price i o steroidima i bilderima. Meni licno se svidela emisija i ako neko naleti da ima na televiziji ili nadje na netu, nek pogleda.


https://www.imdb.com/title/tt10370750/
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: coa - Ožujak 12, 2021, 17:55:49 poslijepodne
pozdravljam temu, sve najbolje.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: bebapecic - Ožujak 13, 2021, 01:13:32 prijepodne
A world of calm
https://www.imdb.com/title/tt12777936/
Nesto najbolje sto mi se desilo prosle godine u jeku frustracija,zbunjenosti,anaksioznosti u pandemiji.
Ovo je divno i tako umirujuce da ga treba gledati iskljucivo pred spavanje.Ne zna se sta je bolje:kamera.naracija poznatih glumaca (Mahershala Ali.Idris Elba,Keanu Reeves,Nicole Kidman itd).
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: NikolaZG - Ožujak 13, 2021, 18:14:14 poslijepodne
Bebapecic hvala na prijedlogu, zvuci jako zanimljivo..

Tkdjr me zanima ako neko zna neki odlican dokumentarac serijal o glazbenicima (pop, rock,...) snimljen zadnje 2, 3 godine, kao i serijal o prirodi koji vam je top.
Hvala
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: SubsMasta - Ožujak 13, 2021, 21:02:54 poslijepodne
Preporuka za Tiger King: Murder, Mayhem and Madness na Netflixu.

Šta sam sve u ovom dokumentarcu vidio.. morate pogledati da biste vjerovali. Samo u Americi.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Ožujak 13, 2021, 21:43:44 poslijepodne
https://www.imdb.com/title/tt1157705/?ref_=nv_sr_srsg_7 (https://www.imdb.com/title/tt1157705/?ref_=nv_sr_srsg_7)

Hajde da počnem sa ovim - Roman Polanski: Wanted and Desired. Iako je film malo stariji (2008), postoji nekoliko razloga zašto ga sada pominjem: gledao sam ga tek pre nekoliko meseci, u fokusu je jedan od najboljih i najkontroverznijih reditelja svih vremena, film je interesantan i odlično se nadopunjuje sa dokumentarcem koji trenutno pratim - Allen v. Farrow. Polanski je snimio neke uistinu genijalne filmove kao što su Repulsion, Rosemary’s Baby, Chinatown, The Pianist (konačno dobio Oscara), ali je i njegov privatni život izazivao isto toliko pažnje. Od bekstva iz krakovskog geta, progona oca u Mauthausen, smrti majke u Auschwitzu, prelaska u Pariz pa u Hollywood, preko braka sa lepoticom Sharon Tate, njenog ubistva od strane poklonika kulta Charliea Mansona pa do čuvenog pedofilskog skandala sa četrnaestogodišnjom devojčicom zbog kojeg beži u Francusku, Polanski je izazivao punu pažnju medija i javnosti. Film prilično iscrpno prati sudski proces za ovaj poslednje navedeni slučaj i kombinuje ga sa uspehom koji Polanski postiže u filmskoj industriji. Sličan antagonizam se obrađuje i u Allen v. Farrow. U oba slučaja dolazimo do ishodišnog pitanja: Kako u našoj percepciji pomiriti genijalnu umetničku zaostavštinu sa mizernim i prezira dostojnim incidentima njenih stvaralaca? Možda je to lako, a možda uopšte nije moguće. Amerika nudi jednu mogućnost – iako mu preti hapšenje ako kroči na njeno tlo, Polanski je dobio Oscara ili uprkos tome što je nagrađen Oscarom u Americi ga čeka zatvor. Skoro pa jednostavno.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Ožujak 14, 2021, 18:18:49 poslijepodne
Ja mislim da su i Chaplina tako ganjali. Neka slična priča. Pa onaj komičar Fatty Arbuckle iz ere crno belog filma. Postoji neki metod u svemu tome pri čemu ne pretendujem na ičiju stranu. Holivud iz šejdi plejs.

Zadnji muzički koji sam odgledao The Ritchie Blackmore Story ://m.imdb.com/title/tt4934296/
Malo je zabolelo sve nas fanove njegovo odsustvo sa prijema Deep Purple u RNR Hall of Fame.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Ožujak 15, 2021, 11:59:56 prijepodne
U vezi sa Polanskim situacija je uglavnom jasna. On sam je priznao seksualni odnos "na dobrovoljnoj bazi" sa tada četrnaestogodišnjom Samanthom Gailey. Lakrdija je bilo suđenje koje je usledilo. Chaplin je bio ženskaroš, ali nisam siguran da su ga optuživali za pedofiliju. Njega su Hoover i McCarthy progonili po političkoj osnovi, optužujući ga za komunizam. Za Woodya stvarno ne znam šta da mislim. Kad odgledam ceo dokumentarac pa ću valjda imati kompletniju sliku. Ne deluje mi realno, bar ne za petogodišnju Dylan. Ili bih ja bar želeo da tako bude.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: JoxerTM - Ožujak 15, 2021, 15:01:44 poslijepodne
Slažem se da je s Polanskim situacija jasna. Ali ja ću to malo drugačije napisati.
Umjesto da odguli 2-3 godine ćuze, ne'š ti, zapravo ko zna, možda bi bio oslobođen krivnje na kraju, on je zbrisao preko granice i postao heroj Weinsteinu i svim ostalim holivudskim predatorima.

Je li današnja medicina koristi sve što je "pronašao" Josef Mengele koji je također bijegom izbjegao pravdi?
Reći ćeš ali Polanski nikoga nije ubio. Nije. Pa? Nije pitanje šta je neko napravio, nego je li čist pred zakonom.
Ili ćeš reći da je Mengele utekao zato da ga ne ubiju. Uvjeren sam da ga niko ne bi ubio. Zašto? Evo ti drugi slučaj: Shiro Ishii (https://en.wikipedia.org/wiki/Shir%C5%8D_Ishii).

Bio sam još mlad pa sam pogledao bebu od Rosemary, ne znajući ništa o autoru.
Kasnije, kad sam izgradio neke stavove, apsolutno ništa od Polanskog nisam pogledao niti ću. Dok god ne plati ceh društvu.
Žao mi je, ali smatram da nečiji talent nikoga ne oslobađa odgovornosti pred sudom.
Ne treba mi za to dokumentarac.

A Chaplin jest bio progonjen i faktički protjeran zbog nikad dokazanih sumnji da je komunist (SAD mu je zabranio ulazak pri povratku iz Britanije).
Nikakve veze nije imalo to što su mu tri žene redom bile 16, 17 i 18 godina, američki sud to nije zanimalo.
Činjenica je ta da je on pao u nemilost zbog lova na vještice vezanog za ideologiju, ali za razliku od Polanskog on nije nigdje utekao zbog izbjegavanja kazne zatvora. Ili ako hoćeš da budem bezobrazniji, zbog izbjegavanja da mu zatvorenici urade isto što je on napravio toj nekoj maloj.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Ožujak 15, 2021, 18:07:15 poslijepodne
Citat:
Dopustite da se i ja veselim zasebnoj temi za dokumentarce.
Ali zato jer ih ne gledam.  ;D

Na početnoj stranici kad vidim opa ima novih postova u temi o serijama onako uzbuđen otvorim i dočeka me hladan tuš.  :smfor (2):
Kad krene nova tema, nju ću laganica preskočiti.

Poznato?  ;D

Citat:
on je zbrisao preko granice i postao heroj Weinsteinu i svim ostalim holivudskim predatorima.

Weinstein bi bio Weinstein i bez Polanskog.

Citat:
Reći ćeš ali Polanski nikoga nije ubio. Nije. Pa? Nije pitanje šta je neko napravio, nego je li čist pred zakonom.
Ili ćeš reći da je Mengele utekao zato da ga ne ubiju.

Oprostićeš mi, ali nikada neću replicirati zamišljenom sebi. Kad ljudi znaju šta ću reći i onda mi to tako "izrečeno" poklope, ne bi bilo lepo da im razvejavam tako pažljivo pripremljen scenario.

Citat:
Žao mi je, ali smatram da nečiji talent nikoga ne oslobađa odgovornosti pred sudom.
Ne treba mi za to dokumentarac.

Ne znam da je iko tvrdio drugačije. Pitanje koje se meni nametnulo nakon gledanja se odnosi na moj doživljaj o delu pomenutih autora na koje su isti ti autori bacili senku svojim prestupima u privatnom životu. Ti si to lako rešio odbijanjem da gledaš bilo šta što napravi neko ko nije okajao grehe prema društvu. Legitimno, ali ne mogu svi biti Joxer. Posebno dolazimo u problem kada se prvo zaljubimo u neka dela pa onda shvatimo da su autori zločinci. Teško je sada imati gađenje prema nekim filmovima koje je velikim, između ostalih zaslužnih, načinio i Kevin Spacey. Ili, šta bih sad trebalo da mislim o Nexusu 6 da se ne daj bože ispostavi da je pokojni Hauer bio pedofil? I koliko proizvoda koristimo u svakodnevnom životu, a da je u njihovom osmišljavanju, proizvodnji ili distribuciji učestvovao neko ko nije platio ceh društvu? Sve mi to govori da bi te stvari ipak trebalo odvojiti. Bebe od Rozmari imaju odavno svoj zaseban život gde je ime Polanskog samo potpis.

Citat:
Nikakve veze nije imalo to što su mu tri žene redom bile 16, 17 i 18 godina, američki sud to nije zanimalo.

Ne bi trebalo mešati nazore koji su vladali pre sto godina sa današnjim. Ne poznajem pravo, ali logika mi govori da ako mu je zakonski dopušteno da ih ženi da to tada i nije smatrano za prestup.

Citat:
ali za razliku od Polanskog on nije nigdje utekao zbog izbjegavanja kazne zatvora. Ili ako hoćeš da budem bezobrazniji, zbog izbjegavanja da mu zatvorenici urade isto što je on napravio toj nekoj maloj.

Istine radi, Polanski je ležao na posmatranju u zatvorskoj ustanovi 42 dana (ne znam šta su mu radili, ali se intenzivno plašio da će ga neko od zatvorenika ubiti) i pobegao je kada je proces počeo da se pretvara u farsu koju su oblikovali i mediji i lične sujete i još neki vansudski momenti. Međutim, složiću se da je itekako trebalo da odgovara i istrpi kaznu (koja bi bila sigurno manja nego običnim smrtnicima).
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: JoxerTM - Ožujak 15, 2021, 18:52:01 poslijepodne
Poznato?  ;D
Pusti moje trenutno stanje svijesti, dostupnosti i manjka interesa za teme koje većina dokumentaraca obrađuje, pa ne znam jesu li mi dosadniji oni ili drame (fikcija).
Tek sam jučer "pripremio" Baristu (https://www.imdb.com/title/tt4651932), ali o tom potom.

Tebi, s obzirom šta sam ti linkao u prethodnom postu, predlažem ovaj:
https://documentaryheaven.com/nightmare-in-manchuria/

Jer na žalost, sa još više detalja i saznanja, ipak je japanski, NHKov dokumentarac (https://news.cgtn.com/news/796b544d7a677a6333566d54/index.html) nema eng titlove ni eng dub (točnije nije ih imao prije nekoliko godina, možda je netko ipak preveo):
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Carmela Soprano - Ožujak 15, 2021, 20:01:31 poslijepodne
Preporuka za Tiger King: Murder, Mayhem and Madness na Netflixu.

Šta sam sve u ovom dokumentarcu vidio.. morate pogledati da biste vjerovali. Samo u Americi.
Iz ovog posta mogu da zaključim jedino da na svetu postoji najmanje jedna osoba kojoj se dopada dokumentarac pod ovim imenom i da se emituje na Netflixu, a sumnjam da to interesuje ljude koji ulaze na ovu temu. O čemu se uopšte radi o dokumentarcu? O globalnom zagrevanju, Napoleonovim osvajanjima, lažnom sletanju na mesec, nečemu četvrtom? Zašto je ostavio utisak, zbog čega ga preporučuješ? Zar je toliko teško napisati dodatnih pet-šest reči i učiniti post smislenim? :? ??

Izgleda da ću se na ovim stranama verzirati za dokumentarce mračnijeg sadržaja, ali šta da se radi, em je Netflix postao veoma agresivan na tom polju, em nevoljno otkrivam izvesnu radoznalost za bizarno. Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel je nova četvorodelna Netflixova dokumentarna serija koja oživljava događaj iz 2013. kada je u ozloglašenom hotelu  u L.A, nestala kanadska 21-godišnja studentkinja na proputovanju zapadnom obalom. Poslednje što policija nalazi je četvorominutni snimak sigurnosne kamere iz lifta hotela koji beleži njeno nesvakidašnje i  više nego čudno ponašanje. Snimak objavljuju u nadi da će je neko prepoznati, ali on postaje viralan i kreće potraga mnoštva internet-detektiva za devojkom i činjenicama. Ovo stvara jasne asocijacije na jedan od poznatijih dokumentaraca u poslednje vreme - Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer. I tamo jedan bizaran slučaj postaje opsesija gomile hobi-detektiva; i tamo iščačkaju ponešto korisno, ali se i u tom slučaju postavlja pitanje da li je njihova radoznalost gurala Luku Rocco Magnottu dalje i dublje u zločin. Ovde je to interesovanje Interneta imalo takođe katastrofalne posledice. Iako veoma slabo ocenjena na Imdb-u nalazim da je ovo veoma zanimljiva i zaokružena priča o jednoj inspirativnoj devojci, jednom zloglasnom hotelu, jednom opasnom delu grada, podmukloj bolesti, našoj odgovornosti  čak i kada smo skriveni iza internetske anonimnosti, predrasudama, empatiji, profesionalizmu i ogromnoj crnoj www rupi koja guta one koji je ne shvate ozbiljno.

Ovo je sa teme o serijama, pa ga stavljam ovde da se ne zagubi  ;D pogledala sam seriju isključivo na osnovu ove preporuke i sasvim mi je jasno zašto ima lošu ocenu na IMDB-ju, mada je, po mom mišljenju čak i bolji od većine Netflixovih dokumentarnih serija. Netflix debelo "pati" od hiperprodukcije i jedini true crime dokumentarac koji sam odgledala, a da je uspeo da mi kako-tako drži pažnju je Unsolved mysteries (https://www.imdb.com/title/tt9642938/). Jedna epizoda - jedan nerešen slučaj, bez bespotrebne gnjavaže. Većina ostalih true crime serija koje su snimili je komotno mogla stati u jednu epizodu ovog serijala, uključujući i Cecil hotel. Nemam pojma da li je to stvar moje percepcije ili u Netflixu ne znaju kako da iskoriste materijal koji imaju, ali nigde nisam videla da se na neko "krupno" pitanje koje iskrsne u određenoj priči daje pokušaj rešenja problema. Primer iz ovog dokumentarca: videli smo momka kome je život uništen jer ga je neka dokona budala na internetu optužila za ubistvo bez ikakvih dokaza. To smo videli u obliku njegove izjave kako mu je život uništen i kraj. Kao da je bilo teško odvojiti pet minuta za debatu o tome kako rešiti problem toksične internet kulture "detektiva amatera". Još jedan primer tog površnog doticanja problema samo da bi se prostor posle ispunio nevažnim sitnicama je njihova mini serija How to fix a drug scandal (https://www.imdb.com/title/tt11958942/?ref_=nv_sr_srsg_0); serija o narkomanki koja je radila u laboratoriji u kojoj se radi ispitivanje dokaza i koja je krala enormne količine droge iz laboratorije za svoje potrebe. Tri sata svi melju o tome kako je sistem loš, a nismo čuli ni jedan jedini predlog kako da ga popravimo.
Nakon gotovo svakog njihovog dokumentarca se osećam nekako prevareno (i to ako uopšte uspem da se nateram da pogledam celu seriju).
Fun fact vezana za Cecil: ovaj hotel je poslužio kao inspiracija za "ukleti hotel" Cortez iz pete sezone Američke horor priče.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Ožujak 15, 2021, 21:54:04 poslijepodne
Citat:
Ovo je sa teme o serijama, pa ga stavljam ovde da se ne zagubi  ;D pogledala sam seriju isključivo na osnovu ove preporuke i sasvim mi je jasno zašto ima lošu ocenu na IMDB-ju, mada je, po mom mišljenju čak i bolji od većine Netflixovih dokumentarnih serija. Netflix debelo "pati" od hiperprodukcije i jedini true crime dokumentarac koji sam odgledala, a da je uspeo da mi kako-tako drži pažnju je Unsolved mysteries. Jedna epizoda - jedan nerešen slučaj, bez bespotrebne gnjavaže. Većina ostalih true crime serija koje su snimili je komotno mogla stati u jednu epizodu ovog serijala, uključujući i Cecil hotel. Nemam pojma da li je to stvar moje percepcije ili u Netflixu ne znaju kako da iskoriste materijal koji imaju, ali nigde nisam videla da se na neko "krupno" pitanje koje iskrsne u određenoj priči daje pokušaj rešenja problema. Primer iz ovog dokumentarca: videli smo momka kome je život uništen jer ga je neka dokona budala na internetu optužila za ubistvo bez ikakvih dokaza. To smo videli u obliku njegove izjave kako mu je život uništen i kraj. Kao da je bilo teško odvojiti pet minuta za debatu o tome kako rešiti problem toksične internet kulture "detektiva amatera". Još jedan primer tog površnog doticanja problema samo da bi se prostor posle ispunio nevažnim sitnicama je njihova mini serija How to fix a drug scandal; serija o narkomanki koja je radila u laboratoriji u kojoj se radi ispitivanje dokaza i koja je krala enormne količine droge iz laboratorije za svoje potrebe. Tri sata svi melju o tome kako je sistem loš, a nismo čuli ni jedan jedini predlog kako da ga popravimo.
Nakon gotovo svakog njihovog dokumentarca se osećam nekako prevareno (i to ako uopšte uspem da se nateram da pogledam celu seriju).
Fun fact vezana za Cecil: ovaj hotel je poslužio kao inspiracija za "ukleti hotel" Cortez iz pete sezone Američke horor priče.

Itekako si u pravu. Generalno je zamisao o dokumentarcu u nastavcima vrlo problematična. Poenta je u zaradi i pretpostavljam da četiri tanke epizode donesu više novca od jedne dobre. Konkretno u Cecilu ima gomila suvišnog. Priča o samom hotelu i imidžu ukletog koji ga prati je nebitna za događaj koji se opisuje, Skid Row kao zloglasni deo LA tek veze nema sa onim što će se dogoditi, pa preispitivanja oko autentičnosti snimka iz lifta... Svemu tome je posvećeno mnogo prostora i sve su to zavlačenja gde se gubi vreme, ali očigledno i ubiraju pare. S druge strane bipolarni poremećaj nesrećne devojke, šteta koju nanose detektivi za tastaturom, pa čak i pravi policijski posao kao kontrast ovom amaterskom su se jedva i nametnuli kao teme. Međutim, da su to učinili, došli bismo do filma koji ne nudi baš ništa više u odnosu na Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer koji sam pomenuo, a koji takođe obiluje suvišnim. Moj problem sa dokumentarcima uopšte je što me najčešće opčinjava ono što ja izvlačim kao bitno i zanimljivo, a nisam siguran da je to bila i namera autora pa sam i ovde uhvatio sebe da preispitujem neke svoje postupke što na netu, što u realnosti. Što se tiče debate o rešenjima, mislim da im to ne mora biti cilj. Debata započinje filmom, a mi je nastavljamo po svom nahođenju. Što se mene tiče, dovoljno je da me podstakne na razmišljanje. A opet, možda i grešim. Možda bi stvarno trebalo zakucati na prave adrese i zapitati kako se otarasiti ludaka na Internetu i zašto ništa ne čine iako bi, verovatno, i mogli.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Ožujak 16, 2021, 00:10:18 prijepodne
Lažni dokumentarci su propaganda. Meni treba cirka 5 minuta da provalim takve. MO im je isti. Prave ih trenirani majmuni. Valjda ima neka škola za treniranje majmuna. Etičke nakaze. Aj da ne ostanem nedorečen tajne službe se služe njima za provođenje određene agende.
Negde su skapirali, ti idioti iz službi, da ljudi veruju dokumentarnoj formi pa su principom reverse engineiring krenuli sa masovnom proizvodnjom  tog smeća.
Velike pare su u tome.
Prodaju narodu neke svoje "istine" fuj

Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Ožujak 18, 2021, 19:23:47 poslijepodne

Pusti moje trenutno stanje svijesti, dostupnosti i manjka interesa za teme koje većina dokumentaraca obrađuje, pa ne znam jesu li mi dosadniji oni ili drame (fikcija).
Tek sam jučer "pripremio" Baristu (https://www.imdb.com/title/tt4651932), ali o tom potom.

Tebi, s obzirom šta sam ti linkao u prethodnom postu, predlažem ovaj:
https://documentaryheaven.com/nightmare-in-manchuria/

Pogledao. Priznajem da za ovo nisam znao. Znao sam za zverstva po Manchuriji, ali za Unit 731 i Shirō Ishiija nikad ranije nisam čuo. Da li je to zato što su se Ameri potrudili da se ne larma mnogo o tome ili je meni Daleki istok predaleko nije više ni naročito bitno. U svakom slučaju, više i nije tajna da su se i Ameri i Rusi otimali za nemačke (a ovde je vidljivo i japanske) naučnike bez obzira na njihov sramni angažman tokom WWII. Stradali su samo oni neupotrebljivi, dakle sadisti bez posebnih znanja i veština. Glavni utisak filma mi je da su ove kasape i krvoloke američki naučnici nazivali japanskim kolegama. Divim se esnafskim doživljajima sveta sa kojim se vrtimo. Oni van raznoraznih esnafa mogu samo kao ovce da ponavljaju izanđale fraze kao što su "Pravda je spora, ali dostižna" ili "Ima Boga" i slične budalaštine.
Što se tiče primene ovih saznanja na slučaj Polanskog i sličnih... Ne bih išao tako daleko. Prvenstveno zbog činjenice da se "naučni stvaralački rad" Shirō Ishiija temelji na zločinu, dok stvaralaštvo Polanskog ima isključivo umetnički (manje-više) pristup i nema veze sa onim što je on činio van filmskog seta. Ipak, poštujem tvoj stav da ga prezreš i kao stvaraoca dok ne okaje svoje grehe, pa čak i ako mu drugi oproste (to je učinila i njegova žrtva pre dvadesetak godina).
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: bebapecic - Ožujak 19, 2021, 00:19:29 prijepodne
Planet of the Humans
Da li se slazete da je Majkl Mur preterao s kontraverzom u ovom filmu?Da su mu podaci zastareli i tendevciozni?
Kao da ga je platila industrija fosilnih goriva.I da je izgubio kredibilitet ovim filmom koji je i bio prilicno upitan.
Steta,nekad je bio ostar,duhovit (istinu govoreci :uvek je to bilo senzacionalisticki).
S druge strane dosta ljudi odobrava ovaj film i zastupa negde tezu da je za spas Zemlje od zagadjenja kontrola populacije (sto mi izgleda,ono bas fasisticki :smfor (8):)
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Ožujak 19, 2021, 00:44:50 prijepodne
Majkl Mur je jedna budaletina. Verujem da je sad već prilično bogata budaletina.

Ovo o japanskim zločinima sam gledao ne znam tačno je li baš taj doku,
Koliko se sećam akcenat je bio na etičkim i moralnim aspektima upotrebe tako dobijenih medicinskih podataka. Ako me pamćenje ne vara neka suđenja su sprovedena u rusiji posle rata. Jedinica  731 se bavila medicinom mengele style. In vivo vivisekcije, testiranje hemijskog i biološkog oružja na kineskim ljudima..
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: monsep - Ožujak 20, 2021, 11:29:48 prijepodne
Ko voli trke formule 1 preporucujem  Formula 1 Drive to Survive . Zabavno, na momente i dirljivo, pun pogodak.Strani kritičari su "Drive to survive" nazvali i rijalitijem, i dokumentarcem, i sapunskom operom, odnosno "španskom serijom" smeštenom u svet sporta. I nije da nisu u pravu.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: hyde_sb - Ožujak 20, 2021, 12:33:25 poslijepodne
Ko voli trke formule 1 preporucujem  Formula 1 Drive to Survive . Zabavno, na momente i dirljivo, pun pogodak.Strani kritičari su "Drive to survive" nazvali i rijalitijem, i dokumentarcem, i sapunskom operom, odnosno "španskom serijom" smeštenom u svet sporta. I nije da nisu u pravu.

https://www.prijevodi-titlovi.org/forum/index.php?topic=1496.0
https://www.prijevodi-titlovi.org/serije/prikaz/576/formula-1-drive-to-survive
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: DOKILE - Ožujak 28, 2021, 07:29:32 prijepodne
            Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996),https://www.imdb.com/title/tt0117293
            Paradise Lost 2: Revelations (2000),https://www.imdb.com/title/tt0239894
            Paradise Lost 3: Purgatory (2011),https://www.imdb.com/title/tt2028530

Predobar dokumentarac,iz tri dela,o kultnom ubistvu decaka u Zapadnom Memfisu....jako teska i mucna prica...vredi pogledati....
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: godm - Ožujak 28, 2021, 11:19:41 prijepodne
Razočaranje serijom The lost pirate kingdom. Dokumentarna o crnobradom i ostalim piratima.
Ostavlja mi utisak površne obrade priče a kompjuterska animacija na razini C produkcije.
Preporuka za gledanje samo velikim fanovima piratstva.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Ožujak 29, 2021, 18:06:17 poslijepodne
            Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996),https://www.imdb.com/title/tt0117293
            Paradise Lost 2: Revelations (2000),https://www.imdb.com/title/tt0239894
            Paradise Lost 3: Purgatory (2011),https://www.imdb.com/title/tt2028530

Predobar dokumentarac,iz tri dela,o kultnom ubistvu decaka u Zapadnom Memfisu....jako teska i mucna prica...vredi pogledati....

Iako je HBO preko ovih dokumentaraca prvi pokrenuo priču, ja bih ipak pre preporučio West of Memphis iz 2012. koji ceo događaj sažima u kraću i jezgrovitiju verziju. Takođe, HBO sve vreme traži pravog krivca (dakle, nije u pitanju kultno ubistvo) pa u toj misiji i veoma paušalno optužuju neke nevine ljude, a West of Memphis ipak dolazi na gotovo i ta vrsta zaletanja i izletanja mu nije potrebna. Mada, kad se uvučete u priču (a lako je), pretpostavljam da je vrlo realno da odgledate sve što možete pronaći o događaju koji je prestravio Ameriku, a zatim podigao i ogroman broj i zvezda i običnih ljudi u podršci nevino optuženim i osuđenim mladićima.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: DOKILE - Ožujak 30, 2021, 00:51:35 prijepodne
                  The Central Park Five (2012)
                  https://www.imdb.com/title/tt2380247
  Odlican dokumentarac,dugo sam cekao na prevod....radnja dokumentarca se odnosi na 1989 godinu, i napadu na belu zenu,dzogerku u Central Parku,za koji su optuzeni pet belih i latino decaka,uzrasta od sest do trinaest godina...dosta dobar dokumentarac...
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: DOKILE - Travanj 01, 2021, 13:01:40 poslijepodne
             Standard Operating Procedure (2008)
                        https://www.imdb.com/title/tt0896866
 Dobar dokumentarac,o tehnikama za mucenje i ispitivanje zatvorenika u zatvoru Abu Graib,u Iraku,koju su,uz odobrenje americke Vlade primenjivali ispitivaci...vredi pogledati.....
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: World92 - Travanj 02, 2021, 11:34:58 prijepodne
Apocalypse: Hitler Takes on the West (2021)

Takodje dokumentarac koji se emitovao na nacionalnoj geografiji, ima svega 3 epizode i meni se svidelo. Uglavnom pokazuje napad Nemacke na Francusku 1940 godine, osvajanje teritorija i na kraju pokazuju pad Berlina i smrt onih finih cika koji su zapoceli sve to ( ovo fini je sarkasticno receno )

Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: DOKILE - Travanj 07, 2021, 01:43:11 prijepodne
Odgledao dokumentarac Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel, https://www.imdb.com/title/tt1383767 ,na preporuku u jednom od predhodnih postova....cetri epizode,po pedesetak minuta svaka...sta znam,krenulo je dobro,i jako zanimljivo,ceo slucaj oko nestanka kanadske devojke u Cecil Hotelu...posle se prica malo rasplinila,ali,moze da se pogleda....HVALA za preporuku...


                                   The Staircase 
                   https://www.imdb.com/title/tt0388644
   Odlican dokumentarac,o americkom romano piscu Majklu Petersonu,koji je 2001 prve godine optuzen za ubistvo svoje prve zene Ketlin,za koju je on tvrdio da je pala sama niz stepenice u njihovoj porodicnoj kuci u Severnoj Karolini...Bila je okruzena sa kovitlacem krvi,osusenoj na zidovima iznad nje i na podu ispod njenog tela...Kasnije je otkriveno da joj je lobanja bila smrskana.....da li je to bila nesreca ili ubistvo....

                                  Blackfish (2013)
                     https://www.imdb.com/title/tt2545118
  Dobar dokumentarac o Tilikumu,velikom orka kitu ubicu,koji je zarobljen u divljini sa dve godine kad je imao,odveden u kamp Sea World,gde je drzan,treniran i zlostavljan od strane ljudi,gde je na kraju perajima ubio svog trenera....

                                 Make Us Dream (2018)
                       https://www.imdb.com/title/tt9206562
  Dokumentarac o fantasticnoj karijeri Stivena Gerarda,fudbalera FC Liverpool.....jako lepo za gledanje,i uzivanje....
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: coa - Travanj 09, 2021, 22:46:40 poslijepodne
Wild Wild Country
https://www.imdb.com/title/tt7768848/
majko sveta sta se tu cinjelo... mada sam davno gledao pa ne mogu intelektualisat odje.
mvp
(https://img.prijevodi-titlovi.org/uploads/1618001183_382389.JPG)
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: DOKILE - Travanj 15, 2021, 00:39:22 prijepodne
                        West of Memphis (2012)
                                   https://www.imdb.com/title/tt2130321
Na preporuku u jednom od predhodnih postova,pogledao sam danas ovaj dokumentarac...i,sta da kazem...teska prica...naravno da sam odavno jos odgledao i Paradise lost,sva tri dela....vredi pogledati...
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: mrdule - Travanj 24, 2021, 22:50:11 poslijepodne
Trenutno pratim dokumentarac Greatest Events of WWII in Colour ima 10 epizoda i stvari koje su opisane iz ugla koji nam nije najpoznatiji.Interesantno i u boji.

https://www.imdb.com/title/tt9103932/?ref_=fn_al_tt_1
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: coa - Travanj 25, 2021, 11:10:10 prijepodne
je li gledao ko ovaj sa epstinom odvratnim?
nekih clanaka po netu procitah ovih dana o njemu, ono je strasno sto se tu cinjelo.
cus avion lolita ekspres...   :smfor (9): znaci zapalio bi ih mater im jebem.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: hyde_sb - Travanj 25, 2021, 11:38:25 prijepodne
je li gledao ko ovaj sa epstinom odvratnim?
nekih clanaka po netu procitah ovih dana o njemu, ono je strasno sto se tu cinjelo.
cus avion lolita ekspres...   :smfor (9): znaci zapalio bi ih mater im jebem.

umro smrad u zatvoru, a nije samoubojstvo.. toplo mi oko srca  ;D
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: coa - Travanj 26, 2021, 09:10:18 prijepodne
ali mu je ekipa sjajna, pocev od vajnstina, pa klintona, princa endrjua do kevina spejsija. i jos klindza veli nijesam bez 4x samo strogo poslovno bio na taj avion, a on preko dvaes puta kako mu tuzilastvo nadje.
napalmom sve.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: mrdule - Travanj 28, 2021, 22:28:22 poslijepodne
Kao veliki fan Jordana morao sam da pogledam i dokumentarac The Last Dance.Ima 10 epizoda propratio je sve kosarkase pa i Kukoca i sve njihove najvece uspehe.Meni jako interesantno pa sam se nekih stvari podsetio a nesto sam novo i saznao.

https://www.imdb.com/title/tt8420184/
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: coa - Travanj 30, 2021, 00:18:28 prijepodne
Odgledao dokumentarac Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel, https://www.imdb.com/title/tt1383767 ,na preporuku u jednom od predhodnih postova....cetri epizode,po pedesetak minuta svaka...sta znam,krenulo je dobro,i jako zanimljivo,ceo slucaj oko nestanka kanadske devojke u Cecil Hotelu...posle se prica malo rasplinila,ali,moze da se pogleda....HVALA za preporuku...
zaboravio si jako bitan dio dje su se net detektivi aka dokoni smo moze nam ga bit, posrali na zivot mrcenog pabla vergare.
i niko ni slova jebenog izvinjenja. sve im jebem. pih. stoka dokona sto nista teze od tastature nijesu digli u zivotu.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: mrdule - Svibanj 01, 2021, 23:39:29 poslijepodne
Evo slicne price u ovom dokumentarcu koja je vec neko vreme aktuelna i kod nas,samo sto su kod nas bille akterke glumice a ovde su gimnasticarke USA reprezentacije.

https://www.imdb.com/title/tt8299654/
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: d3lboy - Svibanj 05, 2021, 08:08:14 prijepodne
(https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BYmVjMTk4N2ItYTE5Yy00NTEyLWIzYjYtNWM4YWIwOGI4OGY2XkEyXkFqcGdeQXVyNjEwNTM2Mzc@._V1_.jpg)
https://www.imdb.com/title/tt11053426 (https://www.imdb.com/title/tt11053426)

Life in Color with David Attenborough - odnedavno na Netflixu. Serija objašnjava kako životinje koriste boje za kamuflažu, da uplaše protivnika, da privuku ženku, itd. Snimano je nekim inovativnim kamerama te je pravi užitak za oči.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: d3lboy - Svibanj 06, 2021, 07:47:46 prijepodne
(https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BNDVhMGNhYjEtMDkwZi00NmQ5LWFkODktYzhiYjY2NTZmYTNhXkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_.jpg)
https://www.imdb.com/title/tt11464826 (https://www.imdb.com/title/tt11464826)

The Social Dilemma - još jedna vrijedna gledanja (Netflix). Objašnjava društvene mreže i mehanizme kojima pokušavaju zadržati korisnika što duže na istima te stvoriti zavisnost.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Svibanj 09, 2021, 02:27:07 prijepodne
On tender hooks.
Ubacio. izbacio posle par scena uvoda.
O čemu je. O ljudima koji se kače na kuke.
Tetovaže pirsing, kačenje.. logičan sled zar ne.
Jo vot ju duin? Džast hengin  :smfor (24): :smfor (24):
...
 Not for resale je o video igrama zapravo o shopovima ono kao videotekama. Nostalgičari o fizičkim medijumima koji se ubrzano seli u cloud. Izleda ćemo svi ivenčuli uspeti u cloud.
Ja ću onaj iz Maria sa osmehom.


Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: World92 - Svibanj 15, 2021, 23:03:19 poslijepodne
Hunting Hitler

Posto volim dokumentarce o 2 svetskom ratu, gledao sam i ovo pre koju godinu.....ukratko, dokumentarac govori o tome da se Hitler nije ubio i da je na kraju pobegao u Juznoj Americi ( Argentina, ako se dobro secam). Imate glavnog ( Robert Baer, on je valjda bio CIA agent ovde kod nas tokom rata 90-ih) koji sa jos jednim kolegom otkriva sve te dokaze i salje ekipe na terenu, a da ja ne bi pisao sve te ljude, imate na IMDB. Meni se cela ta ekipa dopala, kao i njihov rad na terenu....da li je to sve istina ili ne, ne znam ali mogu da poverujem u ovu njihovu pricu.

https://www.imdb.com/title/tt5248878/
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: godm - Svibanj 19, 2021, 23:41:09 poslijepodne
Pogledao The crime of the century, dvije epizode ali četiri sata gledanja, i ništa posebno novo nisu ispričali.
Farmaceutske firme zgrću bogatstvo na prodaji tableta protiv bolova , princip prodaje , utjecaj na doktore da prepišu recept baš za određeni lijek.
Zarada se računa u milijardama, plate kaznu u milijunima i nastave prodavati. Ništa što već nismo znali ali nas svako malo podsjete.
Sad mi pada na pamet da zgrću milijarde i na cjepivu protiv korone. Možda i za to bude dokumentarac.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: d3lboy - Svibanj 20, 2021, 14:53:04 poslijepodne
(https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BZjA0MmZlNTctMzQyNS00MDQyLWFkNGItZDRiMGMxYzg2MDIyXkEyXkFqcGdeQXVyNjEwNTM2Mzc@._V1_UY268_CR8,0,182,268_AL_.jpg)
https://www.imdb.com/title/tt14152756 (https://www.imdb.com/title/tt14152756)

Seaspiracy (2021) - Netflix. Odličan dokumentarac koji objašnjava i kriminal koji se nalazi skriven iza ribarenja..
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Svibanj 23, 2021, 09:26:15 prijepodne
https://www.imdb.com/title/tt2304915/?ref_=nv_sr_srsg_3 (https://www.imdb.com/title/tt2304915/?ref_=nv_sr_srsg_3)
The Green Prince (2014)
U jeku obnovljenih sukoba Izraela i Hamasa (kada će po hiljaditi put najgore proći oni najneviniji), pogledao sam ovaj malo stariji dokumentarac o jednoj od najneverovatnijih priča koja nam odatle može stići. Glavni protagonisti su Mosab Hasan Jusef, sin jednog od osnivača Hamasa i Gonen Ben Jicak, operativac Shin Beta (izraelska bezbednosna služba). Nakon jednog hapšenja, Gonenu polazi za rukom da regrutuje Mosaba. Naizgled je nestvarno da sin jednog od najistaknutijih vođa Hamasa „okrene leđa“ svojoj porodici i narodu, ali shvatamo da je Mosab mnogo kompleksniji lik od površne podele na „naše i njihove“ i da uprkos ceni koju plaća nikada neće okrenuti leđa svojim idealima. On menja i neka verovanja Gonena koji dolazi u situaciju da mora da se suprotstavi svojoj državi i stane uz svog operativca . Interesantna špijunska zavrzlama o prijateljstvu i vrednostima koje se izdižu iznad naših plemenskih podela.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Lipanj 09, 2021, 19:46:41 poslijepodne
Pre nekoliko dana je emitovana i poslednja epizoda 21. sezone kanadskog dokumentarnog serijala Air Crash Investigations aka Air Emergency aka Mayday. Kako sam postao fan ove po mnogo čemu problematične serije, nisam siguran, ali tu sam gde sam. Kako vidim najavu za novu sezonu, a ja ustreptim. I bilo je ispočetka i dobrih razloga da to revnosno pratim – obrađivane su nesreće koje su obeležile jedan period avio-saobraćaja, koje su donosile uvek neki novi uzrok, koje su dramatizaciju držale na neophodnom minimumu, a onda je sve krenulo nizbrdo. Mayday je počeo  da se pozicionira tendenciozno, propagandno i populistički – kičerica koja je bila gledljiva samo kada je slučaj, sam po sebi, ekstremno zanimljiv. Gomile epizoda su se stapale u jednu, rađenu po istom receptu. Dogodi se nesreća, pa nas zavlače do kraja, skrivajući nam najbitnije momente, a onda poput deus ex machina pojavi se detalj koji osvetli slučaj, a koji su istražitelji u stvarnosti verovatno znali od početka. Sve je to praćeno tonama loše glume, jadnog scenarija i neizdrživog ponavljanja, začinjeno odvratnom političkom korektnošću gde (kad ih nema u stvarnosti) stave žene i crnce da klimaju glavama.  Ono što predstavlja srž dokumentaraca – autentični snimci, fotografije i svedočenja, to je tek provirivalo iz svake epizode i krajnji rezultat je bio neminovan – nepoverenje! Nije tu u pitanju samo različitost pristupa kad su u pitanju prijateljske i manje prijateljske države te su ruski piloti npr. najčešće neuredni i vrljavi, a američki doterani čak i kad su neispavani ili (događalo se) drogirani, nije u pitanju ni kada dva gotovo identična slučaja (obaranje korejskog putničkog aviona od strane Sovjeta i obaranje iračkog putničkog aviona od strane Amera) tumače na dijametralno suprotne načine, nego je postala jasna hijerarhija zaštite u istragama od proizvođača aviona, preko avio-kompanija pa do dna gde su svoja nevesela mesta zauzeli piloti i ostali čemerni i najmanje plaćeni radnici. Ako ikako mogu biti krivi, oni su okrivljeni, najčešće posthumno. Ipak, bilo je za ovih osamnaest godina i veoma svetlih trenutaka. Obrađeni su i oni najluđi slučajevi koji bi da nisu tragični verovatno bili smešni kao što su pad ruskog aviona kojim je upravljalo pilotovo petnaestogodišnje dete, pad brazilskog aviona na hiljadu kilometara od očekivane destinacije, a zbog pomnog praćenja važne fudbalske utakmice, sletanje britanskog aviona sa pilotom kojeg su iznutra držali za noge, a inače je izleteo kroz prozor (preživeo i nastavio sa pilotiranjem iste godine)… Bilo je tu i herojskih sletanja poput Sullyevog na Hudson ili jednookog Carlosa Dardana na nasip kod New Orleansa. Naši krajevi su zastupljeni samo u epizodi Fog of War o padu američkog aviona u kojem je bio državni sekretar  Ron Brown kod Dubrovnika 1996. Prošla je i ova sezona bez sudara  iznad Zagreba (u tom momentu najfatalnija nesreća koju će pola godine kasnije žalosno nadmašiti čuveni sudar na Tenerifima) ili pada JAT-ovog DC9 iznad Češke koji je u Ginisovu knjigu rekorda upisao Vesnu Vulović, ali trajaće ovo još, i ko zna, možda se i toga dotaknu. Pretpostavljam da ću, uprkos svemu, i sledeće godine kad vidim najavu za novu sezonu pomisliti “Ah, konačno!”
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: nostalgicar90 - Lipanj 27, 2021, 15:57:11 poslijepodne
Diego Maradona (https://www.imdb.com/title/tt5433114/?ref_=tt_urv)
Film se fokusirao većinu vremena na Maradonino razdoblje dok je igrao za Napoli. Odlično dočarava to ludilo koje je vladalo u Napulju tih godina oko Maradone, bio je Bog, nije ni čudo da je pukao tamo.



The Beatles: Get Back (https://www.imdb.com/title/tt9735318/?ref_=nv_sr_srsg_0)
Ovo se iščekuje, izlazi u 11 mjesec. Redatelj je Peter Jackson. Serija pokriva nastanak albuma Beatlesa iz 1970. "Let It Be"

Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: dejanptr - Kolovoz 08, 2021, 20:52:07 poslijepodne
Danas  sam odgledao dokumentarac MIFUNE: THE LAST SAMURAI (2015).
Kao veliki ljubitelj kinematografije odgledao sam ogroman broj filmova (imajući u vidu svoje pozne godine). Posebno mesto zazimaju japanski filmovi i čuveni Akira Kurosawa. Njegovi najpoznatiji i najbolji fiolmovi nezamislivi su bez Tošira Mifunea kao nosioca glavne muške uloge. Nemoguće je nabrojati sve filmove u kojima je glumeo Mifune ali moram izdvojiti film RASHOMON, svakako jedan od najblojih filmova svih vremena. Koliko se sada mogu prisetiti čini se da je to jedan od filmova čije je samo ime postalo poseban pojam; RAŠOMONIJADA.
Dakle, sa odgromnim zadovoljstvom sam odgledao film o životu i delu Tošira Mifune sa komentarima Spilberga, Skorsezea i dr. Za sve ljubitelje filmske umetnosti!!!
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Kolovoz 22, 2021, 09:42:05 prijepodne
https://www.imdb.com/title/tt9352780/?ref_=nv_sr_srsg_0 (https://www.imdb.com/title/tt9352780/?ref_=nv_sr_srsg_0)

Cold Case Hammarskjöld sigurno nije prvi dokumentarac koji mi se nije svideo, ali je dobar primer za ono što nikako ne želim da vidim u ovom žanru.
 Iako je u svoje doba bio velika zvezda svetske politike, generalni sekretar UN-a, humanista i mirotvorac, za Daga Hammarskjölda sam saznao tek nakon što sam odgledao epizodu Air Crash Investigations koja se bavi njegovom pogibijom u padu aviona u Ndoli u Severnoj Rodeziji (današnja Zambija). Pad Albertine i smrt Hammarskjölda je misterija već pedeset godina i jedan od retkih slučajeva gde ne mogu jasno da se opredelim u koju verziju sam spreman da poverujem. Malo sam bliži zvaničnoj koja pretpostavlja kontrolisani udar u tlo (situacija kada pilot, misleći da se sve odvija kako treba, zapravo usmerava avion ka tragediji), iako me vise svedoka, uključujući i člana obezbeđenja koji je inicijalno preživeo pad da bi umro pet dana kasnije u bolnici, navode da je sasvim moguća i verzija po kojoj je DC-6 oboren. Ta nedoumica je osnovni pokretač da pogledam gotovo sve što se bavi ovim događajem pa i ovaj film Madsa Brüggera iz 2019.
Međutim, nema tu ničeg novog. Sve što on čini je pokušaj širenja teorije zavere, uvođenjem jedne opskurne neidentifikovane grupe, Južnoafričkog instituta za pomorska istraživanja (SAIMR) koji u najboljem slučaju deluje kao regrutni centar za plaćenike u afričkim ratovima, ali mene ponajviše podseća na zaverenike Trio Fantastikus iz Alan Forda. Kada nakon pola filma prežvaće sve već viđeno o Hammarskjöldu, Mads Brügger se u potpunosti okreće “razotkrivanju” SAIMR-a i njihovog vođe Keitha Maxwella. I sam kaže da Dag ionako više ne pobuđuje veliko interesovanje, a njega (Madsa) oduvek najviše zanimaju tajna društva u Africi, a posebno belgijski plaćenici!? O autorovoj neozbiljnosti posebno svedoči deo kojim se zaustavlja u “istrazi” Hammarskjöldove pogibije. Naime, on i Göran Björkdahl (tip koji nosa tablu, kao što se Linus ne razdvaja od svog ćebeta, za koju mu je otac rekao da je sa Albertine) dolaze sa detektorom za metal i dve lopate na aerodrom u Ndoli da otkopaju olupinu Albertine, zakopanu na 3-4 metra dubine. Nakon omanje površinske rupe zvanično dobijaju zabranu da nastave poduhvat što ih kao čini neveselima, ali se da primetiti olakšanje jer ne moraju da traže druge izgovore da prekinu to besmisleno glupiranje.
Da rezimiram: film se ne drži teme; pristup je u najmanju ruku neozbiljan; bitnije mu je da iznese nepotkrepljene sumnje, nego da do kraja istraži bilo šta; rasplinjuje se u previse pravaca, “bacajući udice” na sve strane pa ako nešto prođe – odlično, ako ne – nije ni bitno; nedostaje mu i objektivan osvrt na “drugu stranu”, zapravo mu nedostaje objektivan osvrt na bilo šta. Autor ima unapred određenu istinu za koju pokušava da izvuče što više, uglavnom isiljenih dokaza, umesto da prati put činjenica i otkrije istinu kakva god da je.
Inače, film je prilično visoko ocenjen (7,6 na IMDb-u) što mi samo ukazuje da ljudi obožavaju teorije zavere i da ne pitaju “pošto su”.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: World92 - Kolovoz 25, 2021, 20:35:28 poslijepodne
Clarkson's Farm (2021)

Upravo sam pogledao prvu epizodu i definitivno cu da nastavim sa gledanjem, drugacija od ostalih emisija a i prvi put da gledam Klarksona bez Hemonda i Meja u nekoj emisiji....opustajuca i zanimljiva emisija, a usput i naucite nesto o poljoprivredi xD..
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: nostalgicar90 - Kolovoz 27, 2021, 12:22:30 poslijepodne
15.9. izlazi dokumentarac o Schumacheru na Netflix. Ovo je jedini film koji je odobrila njegova obitelj. Legenda!

Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Rujan 02, 2021, 12:33:03 poslijepodne
Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes (2021)

https://www.imdb.com/title/tt15085784/?ref_=nv_sr_srsg_0 (https://www.imdb.com/title/tt15085784/?ref_=nv_sr_srsg_0)

Najčudnija stvar sa ovim filmom je ta što je nastao nakon mini-serije Des, a nisam siguran da nudi bar jednu novu informaciju u odnosu na seriju. Nisam saznao ništa, smrtno sam se dosađivao i samo zahvaljujući mojoj ničim opravdanoj i suludoj navici da se silim da završim i ono što mi se ne dopada, ugledah posle sat i po ono „the end“.  Inače, film govori o jednom od najpoznatijih serijskih ubica u Britaniji, Dennisu Nilsenu – Desu. Cela ta fama o serijskim ubicama već postaje dosadna sama po sebi jer kada razmislite svi su oni manje-više isti: psihopate, lažovi i manipulatori. Još ušećerena Netflixom i njihovom pouzdanom opredeljenošću da se ne bave onim što bi moglo biti dubinski interesantno i ne daj bože kontroverzno ili sistemski nepodobno, brodolom mi je bio najavljen još kad sam stisnuo „play“. Da budem jasniji: Des je bio gej i ubijao je muškarce koji su gotovo svi takođe pripadali gej populaciji i to je osnovni razlog zašto nije uhvaćen ranije, nego, pukom slučajnošću, tek nakon dvanaestog ubistva (možda ih je bilo i više). Jedan mladić je uspeo da mu pobegne, ali mu u homofobičnoj policiji u homofobičnoj Engleskoj niko nije poverovao i samo im je lepo poslužio za sprdnju. Da jesu, spasili bi desetak života. E, taj detalj je u filmu tek pomenut. Ostaje činjenica da je Desa otkrio vodoinstalater koji je prijavio ljudske kosti u zapušenom kanalizacionom odvodu, a ne predani policijski rad. Film o nesposobnosti i zatucanosti jednog od bitnijih segmenata svakog državnog aparata koji zbog svog nečinjenja ima „na duši“ života skoro koliko i sam Des, sa sve imenima odgovornih i kopanjem po pitanju zašto je to tako, bi mi možda bio i interesantniji i vredniji, a ovako...
Uzgred, onaj David Tennant je i likom i glasom „pljunuti“ Nilsen, prosto da ga se uplašim ako ga, kakvim neverovatnim sticajem okolnosti, ikada sretnem.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: bebapecic - Rujan 02, 2021, 21:47:09 poslijepodne
Kao i uvek odlicno napisano.Mislim da ce ovaj talas "politicke korektnosti" da nekako sam sebe pretvori u komican i bizaran period naseg drustva.
A sto se tice Tennanta on je jedan od najboljih savremenih glumaca,nisam ga gledala u necemu da ne glumi uverljivo (Criminal:Uk i pola epizode moćno "No
comment").Odoh u off topic.hvala za (ne) preporuku dokumentarca. :smfor (26):
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: nostalgicar90 - Rujan 03, 2021, 18:25:47 poslijepodne
Odličan biografski dokumentarac Val (https://www.imdb.com/title/tt14731254). Stvarno intiman i dirljiv film.
"Val" predstavlja nam Kilmera (r. 1959.) od malih nogu do danas. Film o glumi, kreativnom procesu, svladavanju prepreka pred nama i neprestanom kretanju naprijed unatoč njima. Kroz film nas kao narator vodi Jack Kilmer koji zvuči gotovo kao Val, jer je Val Kilmer imao rak grla te je njegov glas patio od "opsežnog zračenja i kemoterapije".

Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: coa - Rujan 03, 2021, 19:27:50 poslijepodne
standardno oftopicarim... zadnji put sam ga vidjeo u gervaisov life2short:

pretpostavljao sam da nesto nije u redu kad ga nema toliko, i bas mi je zao kad procitah ovo sto si napisao.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: nostalgicar90 - Rujan 17, 2021, 15:17:11 poslijepodne
Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed (https://www.imdb.com/title/tt14539744/)
Zanimljiva osoba, američki slikar koji je imao svoju emisiju gdje slika na platnu, kako on to radi tako je opuštajuće. Sjajan dokumentarac koji na vidjelo izvlači zlo koje je stajalo iza kamere u studiju Boba Rossa. Priča kako čovjekovoj pohlepi doista nema kraja, te koliko su daleko spremni ići kako bi zaradili novac.



Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: nostalgicar90 - Rujan 26, 2021, 10:34:03 prijepodne
Novi dokumentarac o Britney Spears koji donosi Netflix bit će prikazan 28. rujna pa da napokon vidimo tko je u pravu i završimo tu sapunicu. Free Britney!

&feature=emb_title
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: tuberajt - Listopad 05, 2021, 19:48:20 poslijepodne
Preporuka za Tiger King: Murder, Mayhem and Madness na Netflixu.

Šta sam sve u ovom dokumentarcu vidio.. morate pogledati da biste vjerovali. Samo u Americi.
Hvala za ovaj dokumentarac. Malnar i ekipa su kamilica za ove.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: DOKILE - Listopad 20, 2021, 21:02:34 poslijepodne
                Cocaine Cowboys: The Kings of Miami
                        https://www.imdb.com/title/tt15049206
Odlicna dokumentarna serija,od sest epizoda po sat vremena,o najvecim trgovcima droge u Majamiju osamdesetih godina proslog veka...Los mucacosi,kako su sebe zvali,zaradili su tada preko dve milijarde dolara....preporuka za gledanje .....
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: godm - Listopad 30, 2021, 23:41:26 poslijepodne
Bad sport - dokumentarna serija u šest dijelova.
1. naštimavanje utakmica u košarci na američkom koledžu
2. dilanje droge da bi se mogao utrkivati i imati svoju momčad
3. sramota u talijanskom nogometu kad je Juventus izbaćen iz prve lige
4. utjecaj na suce koji daju ocijene u umjetničkom klizanju - zimske olimpijske igre 2002
5. afera oko osiguranja konja koje ubijaju kad se ocijeni da više nose novca kad umru nego na natjecanjima
6. kriket Južna Africa i prodaja utakmica zbog klađenja

Ne morate gledati sve , gledajte sport koji vas zanima.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: nostalgicar90 - Studeni 13, 2021, 15:26:10 poslijepodne
Odlična sportska dokumentarna serija The Playbook (https://www.imdb.com/title/tt12930602/) koja daje pregled pravila po kojima treneri žive i kako su ih ta pravila učinila šampionima. Zanimljivo i pronicljivo s puno mudrosti i savjeta kako pobjeđivati u sportu i životu. Pratimo 5 svjetskih trenera iz različitih sportova.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Siječanj 17, 2022, 12:48:00 poslijepodne
Mad Dog Films - A Hole in the Head (1998).
Da li se ikad neko od vas zapitao, kad bi izbušio lobanju da li bi postali pametniji?
Ne?
Osobe iz ovog doku jesu.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: nostalgicar90 - Siječanj 18, 2022, 09:59:45 prijepodne
4 sata u Kapitolu, zanimljiv dokumentarac o demonstracijama kod americkih izbora, novi snimci kako je sve pocelo i sta se desavalo unutar zgrade.

Mogao si priložiti nešto, stranicu i you tube
https://www.imdb.com/title/tt15520020/

Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: draganson - Siječanj 18, 2022, 18:24:20 poslijepodne
je li gledao ko ovaj sa epstinom odvratnim?
nekih clanaka po netu procitah ovih dana o njemu, ono je strasno sto se tu cinjelo.
cus avion lolita ekspres...   :smfor (9): znaci zapalio bi ih mater im jebem.

Ja  sam gledao i čisto sumnjam posle onih informacija iz dokumentarca da je samoubistvo u pitanju jer znao je previše i nažalost previše moćnih ljudi je zajedno sa njim koristilo svoju moć i novac da bi manipulisali mladim devojkama pa je mogao lako postati svedok saradnik,a kakva je ljiga bio od čoveka to je vrlo lako moglo da se desi da je ostao živ.
Mada mi je duplo veća ljiga ona njegova žena koja je tako vešto uvlačila devojčice u njihovu zajedničku mrežu.
4 sata u Kapitolu, zanimljiv dokumentarac o demonstracijama kod americkih izbora, novi snimci kako je sve pocelo i sta se desavalo unutar zgrade.

Mogao si priložiti nešto, stranicu i you tube
https://www.imdb.com/title/tt15520020/


Preporučujem svakome da pogleda,iako je slažem se veoma mučan za gledanje.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: draganson - Siječanj 20, 2022, 09:08:53 prijepodne
Jedan izuzetan dokumentarac Wernera Herzog ako hoćete da proširite vidike i shvatite koliko malo današnji čovek zna o svojim precima i prošlosti.
Oduševljen sam scenama,samom pričom koja pruža toliko dragocenih informacija a vodi vas kroz film kao kroz neku bajku.

Počeo sam da gledam ovaj dokumentarac Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes ,i neverovatno mi je kako određeni zločinci kao dotični mogu sebe da ubede da u stvari sva zlodela što rade drugima rade iz ispravnih pobuda pa čak i njihov lični osećaj bude kao da su ubeđeni da su na misiji u ime više sile.
Veoma zanimljivo, pogotovo iz psihološkog aspekta,da čovek može da uguši svoju savest i ubedi sebe da je u stvari nevinašce iako su mu ruke krvave.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: BigGamer - Siječanj 20, 2022, 16:31:13 poslijepodne
Šteta što na našoj tv ne puštaju VIŠE domkumentaraca o životinjama.
Ima krasnih serija i filmova. Nekada kada sam bio dijete, znalo je
biti svaki dan o safariju. Pratili bi obitelj lavova i njihov opstanak.
Znalo je biti i sa slonovima, isto tako. Ne sjećam se naziva tih serija.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: JoxerTM - Siječanj 20, 2022, 22:38:07 poslijepodne
Šteta što na našoj tv ne puštaju VIŠE domkumentaraca o životinjama.
Ima krasnih serija i filmova. Nekada kada sam bio dijete, znalo je
biti svaki dan o safariju. Pratili bi obitelj lavova i njihov opstanak.
Znalo je biti i sa slonovima, isto tako. Ne sjećam se naziva tih serija.
https://en.wikipedia.org/wiki/Survival_(TV_series) (https://en.wikipedia.org/wiki/Survival_(TV_series))

Imaš na youtube neke epizode sa dubom. Na žalost samo neke.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: draganson - Siječanj 21, 2022, 07:06:44 prijepodne
Pošto je još uvek aktuelna tema Australija, preporučujem da pogledate fenomenalan dokumentarac Wongar Sreten Božić.
Kakav čovek,predivna energija i veoma poučna životna priča koja u isto vreme pokazuje odnos doseljenika prema Aboridžinima koji su više od četrdeset hiljada godina živeli lepo u skladu sa prirodom dok nisu došli doseljenici da ih "uče" kako se stvarno živi.
Uništi sve da bi iskopao grumen zlata ili neke rude koja je aktuelna...
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: draganson - Siječanj 23, 2022, 07:41:12 prijepodne
Ovo je dokumentarac HBO produkcije koji stvarno nisam očekivao da će ugledati svetlo dana ali ne samo da je ugledao nego je i toliko odlično upakovan da je teško ostati ravnodušan.
Cilj opravdava sredstva je stara izreka i ovde pokazuje u punom sjaju na šta su predsednici i politički vrh,u ovom slučaju USA,njihovi ugledni psihijatri i drugi spremni i na koji način opravdavaju i legalizuju zakonski brutalno mučenje ljudi koje oni proglase za opasnost.
Pomisli čovek da je takav vid "ispitivanja" više prikladan srednjem veku dok ne pogleda ovaj film,intervjue visoko rangiranih stručnjaka koji su kao naknadu dobili silne milione jer su "otkrili" tehnike mučenja i proglasili naučnom metodom.
Posebna pouka ovog dokumentarca je što paralelno prikazuje dvojicu FBI agenata koji demonstriraju da su te metode nepotrebne ako si stvarno stručnjak u svom poslu i znaš kako da dođeš do informacija putem ispitivanja bez ikakvog mučenja one druge strane.
I veoma su uspešni sve dok ne proradi sujeta druge obaveštajne službe koja angažuje psihijatre da "nauče" agente kako se u stvari ispituju ljudi....ili bolje rečeno smrve dok od njih ne ostane samo senka postojanja ličnosti i sve to u 21. veku.
https://www.imdb.com/title/tt16154112/
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Siječanj 24, 2022, 12:41:40 poslijepodne
Jedan izuzetan dokumentarac Wernera Herzog ako hoćete da proširite vidike i shvatite koliko malo današnji čovek zna o svojim precima i prošlosti.
Oduševljen sam scenama,samom pričom koja pruža toliko dragocenih informacija a vodi vas kroz film kao kroz neku bajku.

Počeo sam da gledam ovaj dokumentarac Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes ,i neverovatno mi je kako određeni zločinci kao dotični mogu sebe da ubede da u stvari sva zlodela što rade drugima rade iz ispravnih pobuda pa čak i njihov lični osećaj bude kao da su ubeđeni da su na misiji u ime više sile.
Veoma zanimljivo, pogotovo iz psihološkog aspekta,da čovek može da uguši svoju savest i ubedi sebe da je u stvari nevinašce iako su mu ruke krvave.

Pogledao sam ovaj sa Hercogom. Da se razumemo Hercog nije Atenboro. U smislu nije baš produkcija na dovoljnom nivou.
.....
Sa druge strane pogledao sam 6delni The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst https://www.imdb.com/title/tt4299972/
O fabuli radnje ne bih ništa. Produkcijski je dobro. Lepo odrađeno i to.
Meni je to podiglo neke crvene zastave. Ne od početka negde pri kraju. Skinuo sam i film (All.Good.Things.2010) Mislim gledanje ovoga uslovljava i gledanje filma jelte ;) Dobar rad. Profi. Serijal. Film nisam pogledao. Možda i neću  :)
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: godm - Siječanj 30, 2022, 10:24:54 prijepodne
Midnihgt asia eat dance dream, dokumentarna serija o noćnom životu 6 azijskih gradova.
Svaka je priča slična te je dovoljno pogledati 1.epizodu o Tokiju i sve ste pogledali.
Serija pokazuje živote ljudi u velikim milijunskim gradovima ( Tokio = 13 milijuna ).
Danju rade ili se školuju po noći se provode jedući i pijući. Jedna stvar mi nije jasna i to nisu objasnili a to je kada spavaju?  :? ??
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Siječanj 30, 2022, 23:05:14 poslijepodne
NHK - Finding Satoshi (2022)
Dokumentarac priča o Parplex city, Alternate Reality Game. Kako objasniti ARG? Ljudi igraju igru u stvarnom svetu. U konkretnom slučaju skupljaju se karte sa zagonetkom koju kad rešiš ideš dalje. Poslednja karta je bila (https://preview.redd.it/tpi1e2q7og861.jpg?width=283&format=pjpg&auto=webp&s=b742ae8fb249da1e06090f110dfef2cb580e8ab5)
Tu piše nađi me :)



Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Veljača 02, 2022, 00:09:43 prijepodne
Closing Gambit: 1978 Korchnoi versus Karpov and the Kremlin

https://www.imdb.com/title/tt7494416/?ref_=nm_flmg_slf_1 (https://www.imdb.com/title/tt7494416/?ref_=nm_flmg_slf_1)

Deluje da je potrebno vrhunsko poznavanje šaha da biste mogli u potpunosti da uživate u praćenju jednog šahovskog meča, a teško je zamisliti da je veći broj ljudi u stanju da pronikne u genijalnost pojedinih poteza koji  „lome“ određenu partiju. Pa ipak... Skoro do samog kraja prošlog veka milioni ljudi su sa neskrivenom radoznalošću, pažnjom i poštovanjem pratili mečeve velikana ove igre. Verovatno je na tu činjenicu ogroman uticaj imao bipolarni geopolitički karakter tadašnjeg sveta i ideja pokojnog SSSR-a da dominacija u šahu predstavlja i intelektualnu nadmoć nad ostatkom sveta, a posebno nad „trulim“ Zapadom. Od WWII pa do sedamdesetih svetski šampioni su postajali isključivo Sovjeti,  a onda je usledio „šamar“ u liku Bobija Fischera. Meč između njega i Spaskog je, što se medijske pažnje tiče, bio na nivou svetskog prvenstva u fudbalu (prenos je uživo prikazivan na Times Squaeru). Nakon što je osvojio titulu, Fischer je nije branio i svetski prvak je ponovo postao jedan Sovjet – Anatolij Karpov. Karpov je bio miljenik sovjetskog režima, po nepotvrđenim pričama i sam KGB-ovac, ali čak i da nije tako, vidljiva je bila podrška tog ozloglašenog državnog aparata. A izazivač je bio sušta suprotnost, čovek čija bi pobeda bila sramniji udarac nego što je bila pobeda hladnoratovskog neprijatelja, Amerikanca Fischera. Viktor Korčnoj je prebeg, izdajnik, neko čije se ime u SSSR-u više nije izgovaralo. Njihov tromesečni meč u Manili je jedan od najfilmičnijih sportskih događaja. Smicalice, podmetanja, tenzije i do tada neviđeni šahovski preokret je „gorivo“ koje pokreće ovaj dokumentarac. Iako pristrasan, neprikriveno opredeljen za Korčnoja, uz svedočenja i analize brojnih šahovskih velemajstora, Closing Gambit je zanimljiv osvrt na period kada su šahisti bili super-zvezde (trivia iz filma – Björn Borg je za osvajanje Wibledona te 1978. dobio 19000 funti, a pobednik ovog šahovskog meča 350000 dolara), ali i perjanice u raznoraznim ideološkim borbama.  I još jedna trivia za kraj – paralelno sa ovim mečom, u Manili se održavalo i svetsko prvenstvo u košarci na kojem je Jugoslavija dva puta pobedila SSSR, prvi put u grupi i drugi put u finalu nakon produžetka. Definitivno je to bila teška godina za Sovjetski Savez.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: draganson - Veljača 04, 2022, 15:52:43 poslijepodne
BBC ponovo briljira sa dokumentarcima,koga zanima pandemija evo istine,i nažalost izgleda da su mnogi "teoretičari zavere" bili u pravu u nekim aspektima i još gore što Kina postaje model ponašanja i nekim zapadnim zemljama posle ove pandemije što je veoma loše za celokupno čovečanstvo....
https://www.imdb.com/title/tt13954968/

Kako se čuvenom Ponzijevom šemom može prevariti i danas priličan broj ljudi,ovo je pravi film o tome.
Moderno doba ali stari trikovi koji neverovatno dobro funkcionišu,i postavi se pitanje da li neki ljudi išta nauče iz istorije da bi bili spremni za današnjicu i izbegli ozbiljne problem i gubitke u budućnosti.
Vidim da na društvenim mrežama mnogi krive žrtve i to je uvek najlakše učiniti,za mene lično je njihova hrabrost mnogo veća što su pokušale da ukažu na problem koji postoji i koji može vrlo lako skoro svakome da se desi ukoliko je nepažljiv i ne zna osnovna pravila.
Veoma poučan i zanimljiv film, definitivno vredi pogledati, pogotovo jer je upakovan kao neka krimi serija sa neizvesnim krajem.
https://www.imdb.com/title/tt14992922/
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: draganson - Veljača 12, 2022, 11:25:35 prijepodne
Ovaj fenomenalni dokumentarac sam gledao na engleskom jeziku jer nažalost nisam mogao da nađem prevod pa ako neko slučajno nađe molim neka podeli sa mnom.
U svakom slučaju bilo da ste roditelj ili ne, muškog ili ženskog pola i imate osnovno znanje engleskog jezika obavezno pogledajte ovaj dokumentarac.
Dokaz da u malo više od pola sata može da se napravi odličan dokumentarac,krajnje efikasno, direktno i argumentovano,sa nekoliko intervjua sa različitim licima koja su imala negativne slučajeve i naravno tim eksperata koji ukazuje na uzrok, posledice i nudi rešenje.
Ovo je sve veći problem i nažalost ukoliko se ne poradi na njemu izazvaće užasno puno problema.
https://www.imdb.com/title/tt15226132/
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: draganson - Veljača 14, 2022, 19:41:29 poslijepodne
Izuzetno zanimljiv dvodelni dokumentarac, preporuka od srca,ja sam oduševljen!
Posebno mi je drago jer su ljudi sa ovih prostora autori ovog dokumentarca👌🥇🍀
Toliko različitih kultura,poučnih priča ljudi, njihovog upoznavanja i zaljubljivanja,izazova,uspona i padova,čudnih parova, percepcije ljubavi i odnosa muškarac/žena u različitim delovima sveta, prelepe scene,divna muzička podloga, bukvalno vas film vodi širom sveta u potrazi za definicijom ljubavi....
https://www.imdb.com/title/tt14054860/
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: ricma991 - Veljača 25, 2022, 10:26:04 prijepodne
Poslednji koji sam odgledao a da je ostavio jak utisak je Collapse -  https://www.imdb.com/title/tt1503769/
Preporučio bih još
- Inside job - https://www.imdb.com/title/tt1645089/?ref_=fn_al_tt_2
- Citizenfour - https://www.imdb.com/title/tt4044364/?ref_=tt_sims_tt_i_4
- Seaspiracy - https://www.imdb.com/title/tt14152756/
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: nostalgicar90 - Ožujak 12, 2022, 12:07:13 poslijepodne
The Tinder Swindler (Netflix) (https://www.imdb.com/title/tt14992922/)
Ovo je priča o prevarantu koji je prevario žene namamivši ih ekstravagantnim načinom života na Tinderu, a one mu zauzvrat davale novac. Nevjerojatno kako je uspio izvesti ovaj podvig, prilično zanimljivo. Odlično uspostavljanje priče i korištenja arhivskih snimaka i relevantnih intervjua. Način na koji se priča odvija zanimljiv je i na trenutke šokantan. Netflix uvijek pogodi u sridu.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: nostalgicar90 - Travanj 09, 2022, 18:12:08 poslijepodne
Return to Space (Netflix) (https://www.imdb.com/title/tt18555320/)
Dosta informativan i zanimljiv dokumentarac. Dosta se nauči o SpaceX i Musku.
Tesla je obilježio 20 stoljeće, a Musk će 21. 2011 g. je NASA umirovila svoje space shuttlove i onda su morali kada su htjeli ići u svemir američki astronauti ići u Rusiju i s njihovim letjelicama i njima plaćati, i Musk je htio da ponovo amerikanci imaju svoje letjelice i lete iz svoje zemlje i napravio je ovu raketu koja je onda vodila ponovo amerikance u svemir iz svoje zemlje. I uspio je da se raketa nakon što odleti vrati nazad i ponovo se može upotrebljavati i smanjio drastično troškove. Prvi put da je NASA uključila privatne firme kao partnere i vidiš koliko je danas tehnologija drukčija, naprednija, manja, sad ideš sa manjim letjelicama, lakšim odijelima. Nevjerovatno kako su prije ljudi u svemu riskirali, prije sa starim space shuttleovima su ih testirali samo dva puta i rekli eto može u svemir a danas testiraju min. 50 puta prije nego odu u svemir, ali da ljudi nisu prije riskirali i bili hrabriji ne bi ničega bilo. Elon Musk je skroz promijenio svemir i ponovo doveo NASU na istraživanje svemira i vratio ih na pravi put, i sad će ići na Mjesec opet i na Mars s ljudima.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: tuberajt - Lipanj 10, 2022, 09:37:08 prijepodne
Untold: Crime and Penalties (2021)
https://www.imdb.com/title/tt15101956/
Dokumentarac o vlasniku ogromne firme za odvoz smeća James Galanteu (za kojeg se vrti priča da je na njegovom liku nastao Tony Soprano) i njegovom sinu A.J.-u (tako se zove u seriji sin od Soprana). Radnja dokumentarca je da Jimmy Galante kupuje hokejaški klub u prvoj ligi ispod NHL-a i sebe postavlja za predsjednika a sina bitangu za direktora i managera, klub nazivaju simbolično po svom zanatu "The Thrashers". Vodstvo kluba, trener, igrači i navijači djeluju i izgledaju kao da Edward Teach "Crnobradi" napravi klub i ima navijače. FBI je i prije istraživao i zatvarao Jimmiya zbog mutnih poslova i zbog toga što je visoko rangirani suradnik obitelji Genovese, a nakon kupovine kluba FBI pokreće masivnu operaciju nadzora kluba i infiltriranje tajnih agenata u publiku i navijače. Dokumentarac je bez pretjerivanja adrenalinska bomba bez praznog hoda i žestoka životna crna komedija. Tko poklekne i odluči ga pogledati neka obavezno ZAOBIĐE spojlerčinu.
Spoiler: prikaži
Rooster igrača je grupa TNT. Sin obožava kečere pa mu je cilj bio da ujedini hokej i kečere u jednu formu. Dovođenje igrača koji je u zatvoru ozlijedio šest čuvara, pa dva brata blizanca napadača, prvog nigerijskog hokejaša u povijesti "The Nigerian Nightmare", ostarjelog igrača sa umjetnim okom, i naravno da je i Gretzky zaigrao za njih. Navijači posebna priča, zloglasni sektor 102 i mrtva pijana navijačica u invalidskim kolicima. FBI presreo razgovore u kojima maskota kluba (na tekmama obučen u kantu) za gazdu Jimmiya prijeti žrtvama smrću. Trenera neću spominjati jer je zaslužio svoj dokumentarac. Stajem jer mogu ovako 1h i 25min koliko sam oduševljen sa ovim.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: miljan3 - Lipanj 25, 2022, 17:45:29 poslijepodne
Ako do sada niste pogledali dokumentarac Houston, we have a problem! https://www.imdb.com/title/tt5518022/ (https://www.imdb.com/title/tt5518022/) moja preporuka.

Reč je o dokumentarcu koji govori o jugoslovenskom svemirskom programu koji su otkupile SAD. Da li je to istina ili samo legenda, da li su zbog toga SAD krenule da ''uništavaju'' Balkan? Otvoreno su teme za razmišljanje i postavlja se pitanje da li je Tito sa svojim saradnicima stvarno bio toliko sposoban da zavara najmoćniju silu na svetu?

Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Lipanj 27, 2022, 00:34:29 prijepodne
Ako do sada niste pogledali dokumentarac Houston, we have a problem! https://www.imdb.com/title/tt5518022/ (https://www.imdb.com/title/tt5518022/) moja preporuka.

Reč je o dokumentarcu koji govori o jugoslovenskom svemirskom programu koji su otkupile SAD. Da li je to istina ili samo legenda, da li su zbog toga SAD krenule da ''uništavaju'' Balkan? Otvoreno su teme za razmišljanje i postavlja se pitanje da li je Tito sa svojim saradnicima stvarno bio toliko sposoban da zavara najmoćniju silu na svetu?

Glupost.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: tuberajt - Lipanj 27, 2022, 16:25:26 poslijepodne
Ako do sada niste pogledali dokumentarac Houston, we have a problem! https://www.imdb.com/title/tt5518022/ (https://www.imdb.com/title/tt5518022/) moja preporuka.

Reč je o dokumentarcu koji govori o jugoslovenskom svemirskom programu koji su otkupile SAD. Da li je to istina ili samo legenda, da li su zbog toga SAD krenule da ''uništavaju'' Balkan? Otvoreno su teme za razmišljanje i postavlja se pitanje da li je Tito sa svojim saradnicima stvarno bio toliko sposoban da zavara najmoćniju silu na svetu?




Mockumentary
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: miljan3 - Lipanj 30, 2022, 18:03:44 poslijepodne
Ako do sada niste pogledali dokumentarac Houston, we have a problem! https://www.imdb.com/title/tt5518022/ (https://www.imdb.com/title/tt5518022/) moja preporuka.

Reč je o dokumentarcu koji govori o jugoslovenskom svemirskom programu koji su otkupile SAD. Da li je to istina ili samo legenda, da li su zbog toga SAD krenule da ''uništavaju'' Balkan? Otvoreno su teme za razmišljanje i postavlja se pitanje da li je Tito sa svojim saradnicima stvarno bio toliko sposoban da zavara najmoćniju silu na svetu?

Glupost.

Meni je bilo zanimljivo za pogledati. Naravno da verovatno 90% svega navedenog u dokumentarcu nije istina ili je iskrivljena verzija istine, ali je lepo videti da je nekada velika zemlja imala snage i znanja da razvija visoke tehnologije (konkretno avione), a sada sve zemlje sa ovih prostora mogu o tome samo da sanjaju.
Zanimljivo je uradjen i mislim da nije gubljenje vremena ako se pogleda, mada ukusi su naravno različiti  :beer2:
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Srpanj 17, 2022, 23:28:00 poslijepodne
Momenat u kojem se dogodilo sve govori. Tj logično je da je USA pomogne tada odmetnutom članu varšavskog pakta. Finansijski i tehnološki. Istorija je zapravo vrlo logična samo treba sagledati fakta i kontext vremena.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Kolovoz 22, 2022, 10:09:23 prijepodne
https://www.imdb.com/title/tt21639348/ (https://img.prijevodi-titlovi.org/uploads/1661155130_826918.jpg) ne bi da se stavljam u ulogu sudije. Ne bi da se stavljam uopšte u bilo koju ulogu. Deluje mi da su se ipak autori stavili negde.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: serijoljubac53 - Studeni 02, 2022, 00:00:56 prijepodne
Novi sam član i moram priznati da sam se iznenadio što nisam našao niti jedan post o dokumentarcima iz područja popularne znanosti. Mene prvenstveno zanima astrofizika i matematika. Pa eto, ja ću započeti s prijedlozima:
Na području astrofizike za mene je najbolji pisac profesor fizike i matematike Brian Greene. Napisao je knjigu The Fabric of the Cosmos (u Hrvatskoj objavljena pod imenom Tkivo svemira). Prema njoj je snimljen dokumentarac u tri dijela The Fabric of the Cosmos, (What is Space?, The Illusion of Time, Quantum Leap). https://www.imdb.com/title/tt8060080/?ref_=nm_flmg_wr_2
Po meni knjiga je biblija astrofizike (pročitao sam je 5-6 puta i svaki puta sve više razumijem tajne svemira). Dokumentarci na vrlo popularan i jednostavan način opisuju i objašnjavaju vrlo neobične pojave u svemiru i mikrokozmosu.
Magic Numbers; Hannah Fry's Mysterious World of Maths  https://www.imdb.com/title/tt9108770/?ref_=fn_al_tt_1
 Dokumentarac u tri dijela na zanimljiv i maštovit način opisuje prirodu oko nas i otkriva kako sve u prirodi funkcionira prema zakonima matematike. Vrlo lijepo napravljeno. Izuzetno zanimljivo, puno otkrića koja fasciniraju u povezanosti prirode i matematike.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Studeni 02, 2022, 21:30:06 poslijepodne
Tako je tema skrenuta na početku a ono što ukrivo raste :D
Bilo je i o tome reči. Ovo za serijal o matematici smo pisali onomad dok nije bila još ova tema.

Horizon i Sky at night ne propuštam nikada.
Mada je Horizon opao; sve manje bitnih tema a sve više nekih socioloških gluposti.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: serijoljubac53 - Studeni 05, 2022, 15:41:09 poslijepodne
Pozdrav,
Moram priznati da se kao novi član dosta teško snalazim kod vas jer nisam nikada sudjelovao kao član na prevoditeljskim sajtovima. Htio sam postaviti pitanje u podforumu „Prijevodi, novi prevoditelji i pomoć u tom poslu“ o načinu postavljanja titla za jedan dokumentarac koji sam preveo ali sam se „prepao“ crvene obavijesti: Upozorenje: u ovoj temi nije objavljeno najmanje 120 dana. Osim ako ste sigurni da želite odgovoriti, molimo vas da razmislite o započinjanju nove teme..
Stoga se ispričavam ako sam na pogrešnom podforumu. Ujedno ću iskoristiti post za preporuku tog dokumentarca koji je ostavio takav dojam na mene da sam ga odlučio prevesti makar je moj engleski dosta loš. Uz puno muke sam uspio i voljam sam ga ustupiti, samo neka mi netko napiše kako da vam ga uploadam, neka ga netko pogleda i procijeni da li je dovoljno kvalitetan (ja mislim da jest). Dokumentarac je znanstveni, pomalo mističan, a govori o beskonačnosti, o čemu se znanost slaže da ljudski mozak to ne može pojmiti.

A sad evo preporuke:

Horizon 2010: To Infinity and Beyond
https://www.imdb.com/title/tt1601357/

Ovaj citat govori dovoljno da vas privuče da pogledate dokumentarac:

“Iako se beskonačnost može činiti kao savršeno nevina ideja, nastavite brojati i ući ćete u paradoksalan svijet u kojem ništa nije onakvim kakvim se čini.
Matematičari su otkrili da postoji beskonačno mnogo beskonačnosti, a svaka je beskrajno veća od prethodne. A ako svemir postoji zauvijek, posljedice su još bizarnije. U beskonačnom svemiru postoji beskonačno mnogo kopija Zemlje i beskonačno mnogo vaših kopija. Stariji od vremena, veći od svemira i čudniji od fikcije. Ovo je priča o beskonačnosti.”
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: serijoljubac53 - Veljača 01, 2023, 15:50:09 poslijepodne
Through the Wormhole (with Morgan Freeman)

https://www.imdb.com/title/tt1513168/

Citat opisa serije dokumentaraca s IMDB-a:
Voditelj Morgan Freeman, u seriji Kroz crvotočinu će istražiti najdublje misterije postojanja - pitanja koja su zbunjivala čovječanstvo cijelu vječnost. Od čega smo napravljeni? Što je bilo prije početka? Jesmo li stvarno sami? Postoji li stvoritelj? O ovim su pitanjima razmišljali najveći umovi ljudske rase. Sada je znanost evoluirala do točke gdje nam čvrste činjenice i dokazi mogu pružiti odgovore umjesto filozofskih teorija. Through the Wormhole okupit će najbistrije umove i najbolje ideje sa samih rubova znanosti - astrofizike, astrobiologije, kvantne mehanike, teorije struna i drugih, kako bi otkrili nevjerojatnu istinu o našem svemiru.

 Ja bih dodao samo nekoliko naslova epizoda koje nas ne mogu ostaviti ravnodušnima i koje nas tjeraju da pogledamo ovu hvaljenu seriju:
„Postoji li Stvoritelj?, Zagonetka crnih rupa, Je li putovanje kroz vrijeme moguće?, Što se dogodilo prije početka svemira?, Jesmo li sami?, S onu stranu tame, Što je ništa?, Ima li života poslije smrti, Postoji li rub svemira, Da li vrijeme stvarno postoji?, Postoji li više od tri prostorne dimenzije? Postoji li šesto čulo?“... i još puno ovako zanimljivih pitanja sadržanih u 62 epizode serije.

I na kraju bih priložio da svakako pažljivo pogledate najpoznatiji i najtajanstveniji fizikalni eksperiment (koji je opisan i u seriji) koji potvrđuje onu filozofsku „znam da ništa ne znam“. Ova serija svojim sadržajem i opisanim zagonetkama to najbolje dokazuje.

Kvantna fizika Eksperiment dvostrukog proreza


Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Veljača 08, 2023, 19:41:27 poslijepodne
Ok je Thru the Wormhole ko to voli meni nije baš po ukusu.
Kad naletim na tv prebacim, zadržim se na How the Universe works iako je sve već obrađeno više puta. Hehe moj omiljeni sitkomdoku  ;D
To je ono kao kad imaš omiljeni sitkom iako si ga x puta već gledao.
 
U zadnje vreme premotavam net tražim neke starije dokumentarce geologija fosili itd.
Pogledao sam trodelni Ch4.Walking.Through.Time.Series solidno urađeno.

U sred sam gledanja BBC.Fossil.Wonderlands.Natures.Hidden.Treasures isto 3delni.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: serijoljubac53 - Veljača 11, 2023, 00:55:52 prijepodne
Što se tiče istraživanja tajni svemira slažem se da je „How the Universe works“ trenutno najkvalitetnija serija i sa svojih impresivnih 10 sezona najproduktivnija.
Tu bih dodao i seriju „The Universe“ sa svojih osam sezona koja je, ako se ne varam, prva počela prikazivati u takvom zanimljivom formatu na popularan način znanost svemira.
Meni je problem slabo poznavanje engleskog jezika pa tu pripomaže google prevoditelj.
Ipak najljepše je kad se na nekom kanalu kablovske televizije pojavi neka nova ili repriza starije serije s prijevodom. E, to mi je onda gušt gledati.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Ožujak 16, 2023, 21:03:19 poslijepodne
Slučajno sam naletio na BBS: The Documentary iz 2005 godine https://www.imdb.com/title/tt0460402/
Rasvetlio je meni neke stvari po nekom logičnom hronološkom sledu. Sada to deluje kao informaciona praistorija predinternetsko doba. Svih 8 epizoda je dostupno na YT
Informativno je. Neću se praviti da sam razumeo većinu ali smisao, ideje, ideale ovih šarolikih likova jesam i osećam zahvalnost. Očigledno današnji svet bi bio mnogo drugačiji bez ovih tada klinaca. Što reče jedan od njih: Mene je ovo spasilo, potrošio sam vreme i pare na ovo pa nisam imao za druge stvari kao alkohol ili drogu. Lepo sročeno  :agree :smfor (24):
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: coa - Ožujak 26, 2023, 01:37:34 prijepodne
jedna lijepa pornjavica:
https://www.imdb.com/title/tt8488126/
pa kakvo ih izvoza zena a da TREPNULA  nije.
e mrcena ameriko.
ae dosta.
ocu da lijegam.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Ožujak 27, 2023, 01:48:48 prijepodne
https://www.imdb.com/title/tt26739535/ MH370 - Zrakoplov koji je nestao (2023)
Netflixova trodelna o MH-370 nestalom Malezijskom avionu.
Ne mogu reći da je loša mada  dobar dokumentarac treba da sadrži nešto novo.
Neko otkriće koje nije poznato pre.
Koliko se sećam bila je prilično dobra epizoda Horizon na tu temu. A i one airline investigations mislim da su obradili isto. Kako god u ova tri sata dat je recap kao i nekoliko teorija o ovim događajima.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: coa - Ožujak 27, 2023, 10:52:06 prijepodne
iskocilo mi je to na netfliks app na tv, pa sam malo guglao o samom dogadjaju.
uglavnom je teorija od neke francuske novinarke, da recem ok. ono jes nategnuto, ali kolko shvatih tu se djavo popio nista ne zna.
uglavnom cu virnut bar tu prvu ep. pa ako legne legne.
pogledaj ovaj sto sam postovao iznad, jes dosadnjikav prvih po ure ali se bas isplati.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Ožujak 29, 2023, 01:29:49 prijepodne
Bilo je na  nekoj tv mislim HBO  malo sam nahvatao. Ponavljam se ima mi nešto odvratno u takvim nekim dokumentarcima. Ne samo dokumentarcima. Kako da objasnim? To je meni čista sintetika. U sam sadržaj ne mogu ni da se udubim. Patronajzing fejk manipulatorski. Muzika ih najčešće odaje. Kao ljigavi pipci dok gledaš. Dokumentarci po difoltu trebaju neki nivo iskrenosti.
Ovo je neki pimping whoring... Kod mene to ne prolazi. Daljinski radi odmah.
A i ta riba sva neka s onim fejk osmehom ko psiho.  xD
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: omar little - Ožujak 30, 2023, 23:38:31 poslijepodne
Odgledah i ja  MH370: The Plane That Disappeared. Cepkao, seckao, zevao i dočekao ono spasonosno the end. Realno, nisam očekivao ništa jer dok se olupina ne pronađe (ako se pronađe), teško da ćemo saznati išta novo, a dobio sam manje od ništa jer je ovo bombastično upakovana budalaština zasnovana na gotovo epskom odsustvu stručnosti i elementarne utemeljenosti na činjenicama te korišćenju nesreće kao prilike da se “zablista” i maksimalno napuni buđelar. Ne pada mi na pamet da krivim ljude koji su tom prilikom izgubili svoje voljene. Od njih ne očekujem objektivnost. Naravno, autor dokumentarca bi trebalo da bude oprezan u svojim namerama s njima (što ovde nije slučaj). Veći problem je što su glavni likovi ovog trodelnog dokumentarca Jeff Wise i Florence de Changy, novinari. Wise jeste novinar koji je pisao o avijaciji i avio-industriji, dok je dama izveštač Le Monda sa Dalekog istoka, dakle neko ko se bavi svim temama s tog područja koje bi mogle zanimati prosečnog Francuza. Prosto ne znam ko je od njih dvoje maštovitiji i bezobzirniji u intenciji da ugrabi parče slave, napiše knjigu i zaradi ničim zaslužen novac. Dok se Florence drži oprobanog recepta još od TWA Flight 800 slučaja, začinjenog avaksima, “misterioznim tovarom” i još ponekom pikanterijom, Wise premudri briljira u svojim vratolomijama o ruskoj umešanosti gde povezuje sve što ima bilo kakav zajednički imenitelj pa se slatko konspirativno zapita da li je slučajnost što se u roku od četiri meseca dešavaju fatalne nesreće sa boinzima 777 Malaysia Airlinesa pa ako su drugi oborili Rusi, šta je logičnije nego da su i prvi!? Naravno, kad shvati da je scenario koji je izneo apsolutno nemoguć, on ga se odriče. Međutim, ovlaš, onako anpasan, će mu se vratiti kad se u priču umeša Blaine Gibson, pustolov za kojeg će pronaći dovoljno poveznica da provuče kako je Blaine, eto, možda ruski špijun. Ni u ludilu ne bih da branim rusku državu, i činili su i na žalost i dalje čine mnogo veća zla od otmice putničkog aviona, ali za MH370 nisu krivi. Na celu ovu baljezgariju se prvenstveno osvrćem jer mi deluje da je ovo odličan primer onoga šta je kinematografija za Netflix i šta je Netflix kao jedan od kreatora današnjeg sveta. Misterija – odlično! Stavi za svakog ponešto, malo emocije koja se ne da osporiti, puno starog i poznatog koje će se prežvakati novim veštačkim zubima, što vise magle da se zabašuri istina koja sama po sebi nije privlačna i neka traje i traje i traje…
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: coa - Travanj 14, 2023, 01:38:55 prijepodne
Sins of Our Mother
https://www.imdb.com/title/tt21867596/
ostalo mi finale, fina keva nema sto, da mi je da je dofatim raskubao bih je kapi od nje ne bi ostalo.
pa jel moguce ono, uzas, kako ono postoji. uh, ne mogu.
bolesna amerika, pa poludjeh stvarno.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Ninoslav - Srpanj 18, 2023, 12:52:57 poslijepodne
Shaq!
Za svakog ljubitelja igre pod obrucima,serija prati jedan od najinteresantnijih sportskih likova svih vremena.
Sve izazove na terenu,filmskoj ,markentinskoj i muzickoj produkciji koje je doticni prosao,bilo bi steta propustiti.
Komican i veoma inteligentan,pojava Shaquille-a nikoga nigde ne ostavlja ravnodusnim,pa ni dan danas dok obavlja novinarsku funkciju na popularnom TNT-u.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Putnik25 - Srpanj 25, 2023, 17:24:44 poslijepodne
Dogodio se presedan na Pulskom filmskom festivalu,
prvi put glavnu nagradu dobio je (vrijedan) dokumetarac
"Veće od traume" rediteljice Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Amy - Srpanj 26, 2023, 13:35:13 poslijepodne
Not So Pretty je super dokumentarac, koji bi preporučila svima koji koriste kozmetiku. Nismo ni svjesni koliko to nije regulisano i koliko nas truju.

Our Planet je jedan od najboljih dokumentaraca ikada izašao, sve preporuke za njega.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Ninoslav - Srpanj 26, 2023, 22:15:38 poslijepodne
FORMULA 1 DRIVE TO SURVIVE je odlicna stvar za sve vas koji volite dokumentarce. Nisam ljubitelj,ali formula 1 se definitivno ne propusta. (y)
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Amy - Kolovoz 10, 2023, 06:13:33 prijepodne
U zadnje vrijeme gledam dokumentarce na youtubu, dw dokumentarce i stvarno su dobri:



mada ih ima još puno.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Mirkec - Kolovoz 16, 2023, 18:20:00 poslijepodne
Mosul, dokumentarac iz 2019 (ne mešati sa netfliksovim igranim filmom).
Jedan od boljih ratnih dokumentaraca koje sam gledao. Ima napete snimke borbi oslobađanja Mosula od ekstremista. Ono što izdvaja film je jako detaljan prikaz više vođa raznih grupacija, njihovih agendi koje nisu uvek iste, ali uspevaju da se ujedine protiv ekstremista, tako i života običnih građana pod okupacijom. Apsolutna topla preporuka.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: markonos - Rujan 04, 2023, 13:12:15 poslijepodne
Poslednje što sam gledao jeste The Vietnam War i od tada mi se menja čitava perspektiva i pogled kako na ratove tako i na čitave nacije i hrabrost istih.
Frapantne su mi same brojke - 20 godina borbe (dvadeset!), posipanje bojnih otrova po čitavim selima, spaljivanje čitavih sela napalmom, živo spaljivanje budiste u znak protesta i još mnogo drugih stvari govore koliko ti ama baš nikoga i ništa ne možeš da uništiš ako je taj rešen da se odbrani, jer logično, brani svoj prag.
Ostaje mi takođe zabeležen u sećanje intervju jedne majke koja je otprilike rekla ovako nešto "rodila sam decu jer sam znala da kada postanu punoletni moraju da idu u rat i da brane svoju zemlju". Dakle, rodila je decu, čekala 18. godina, odmah po punoletstvu su poslati na ratište i poginuli su. Kaže, od nje nema ponosnije iako ih nema, ali su dobili svoju državu. Dokumentarac posle koga čovek sam sebi ume da postavi par pitanja i da malo više odgovora.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Listopad 02, 2023, 22:49:37 poslijepodne
ITV.Waco.Untold.The.British.Stories
Oko trećine sledbenika ovog ludaka bilo je iz UK. U to vreme nisu ništa učinili za te ljude a sad su pomislili da ne bi bilo loše da se malo pozabave sudbinama tih ljudi kroz svedočenje rodbine i ponekog preživelog člana.

Zapravo je neverovatno koliko su zasrali svi novinari atf fbi, tužioc sve te seronje, kaže i onaj duvač saxofona preuzimam odgovornost. Koga briga. Da ste radili svi šta je trebalo toga svega ne bi bilo. Uključujući i ove papke sa ove strane bare.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: StarTrekFan - Listopad 29, 2023, 10:55:35 prijepodne
Ako neko nije gledao, preporuka za dokumentarce - Apocalypse: The Second World War

https://m.imdb.com/title/tt1508238/

Izvrsni dokumentarci, gledao sam vec 2 puta. Imate i na youtubu kompletne epizode sa engleskim naratorom.

Nadam se da se ovaj put historija nece ponoviti i da napad na Ukrajinu nece biti datum pocetka WW3.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: draganson - Prosinac 13, 2023, 17:28:00 poslijepodne
Od srca hvala na svakom prevodu za dokumentarce jer to je posebna vrsta blaga u filmskoj industriji.
Nedavno sam skinuo tri prevoda koja je veoma teško naći bilo gde drugde, odlični su i napisaću moje mišljenje o fimovima čim ih pogledam.
Trenutno sam završio jedan De Palma o velikom režiseru i generalno jednoj neponovljivoj filmskoj epohi, apsolutna preporuka za sve koji žele da nauče više o filmu i dešavanjima iza kamere
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Bon - Veljača 15, 2024, 22:46:55 poslijepodne
Pogledao sam još jedan neki o mansonu. Ne bi o dokumentarcu nije nešto posebno. Samo jedna obzervacija u toku gledanja mi je palo na um da je on bio epstajn tog doba. Iako gledajući mnoge puno ranije skandale sa maloletnom prostitucijom i sličnim stvarima ko zna koliko to traje. Glamur hah. Očigledno je bio u biznisu trgovine ljudima prostitucije maloletni štagod. I sigurno je da je imao tamo poslove među bogatom ekipom. Cult my ass.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Mr.Pexon - Veljača 16, 2024, 12:24:42 poslijepodne
Neko je ovde spomenuo Werner Herzoga. Prilično je produktivan i radi i igrane i dokumentarne filmove, a moje je mišljenje da su mu dokumentarni prilično bolji. Bogata mu je filmografija, pa bi svako mogao probrati nešto iz opusa. Za ovu priliku predlažem dva koji su više environmentalistički:
Encounters at the End of the World (2007)
Happy People:A Year in the Taiga (2010)

Project Nim (2011)
Ovaj dokumentarac je ostavio utisak na mene kada sam ga gledao. Priča mi nije bila poznata, radi se o šimpanzi kojeg su učili da se ponaša kao čovek. Dokumentarac je takođe odlično "ispričan", pa se priča polako odmotava.
Isti režiser (James Marsh) je režirao 2008. još jedan odličan dokumentarac "Man On Wire".

Za ljubitelje Italijanskih autora, u bližoj prošlosti su izašla 2 dokumentarca o nekim velikanima.

Dario Argento: Panico  (2023)
Dario Argento je verovatno najpoznatiji predstavnik "giallo" žanra. Ovaj dokumentarac ga prati prilikom pisanja scenarija za zadnji film i ujedno putem intervjua saznajemo o uticajima i okolnostima koji su ga načinili jednim od najpriznatijih italijanskih autora. Film je više za poznavace Argentovog opusa.

Inferno rosso: Joe D'Amato sulla via dell'eccesso (2021)
Joe D'amato uživa kultni status među ljubiteljima eksplicitnih sadržaja. Ovaj dokumentarac malo bliže objašnjava životni put ovog režisera, kamermana, producenta.. Ne gledati sa decom.

Nisu spektakularni dokumentarci, ali za neke filmofile mogu biti zanimljivi.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: tomo.cekac - Veljača 20, 2024, 09:26:11 prijepodne
Za sve ljubitelje glazbe iz osamdesetih, preporučujem novi dokumentarac Greatest Night in Pop. Film prikazuje snimanje pjesme We are the world.
Dylan, Springsteen, Stevie Wonder, Michael Jackson, Madonna...
https://www.imdb.com/title/tt30796448/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_greates

Dancing in the street: A Rock and roll history, je odlična britanska  serija koja u 10 epizoda kronološki prati nastanak i razvoj rocka.
Naravno da vrvi odličnom glazbom.
https://www.imdb.com/title/tt8574590/?ref_=ttep_ov
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: Mr.Pexon - Veljača 21, 2024, 08:42:10 prijepodne
kada smo spominjali Werner Herzoga, spomenuo bih i njegov igrani film "Fitzcarraldo" (1982), kao i dokumentarni film "Burden Of Dreams" (1982) Les Blanka o snimanju filma Fitzcarraldo.
Skoro da je nebitno kojim redom biste gledali, čak se i ja ne sećam kako sam ja gledao, ali sam ih gledao kao celinu.
Igrani film prikazuje entuzijazam fanatičnog evropskog ljubitelja opere da postavi operu u srcu amazonske džungle. Inspirisano je istinitim događajima, Klaus Kinski u glavnoj ulozi.
A dokumentarac koji prati film zapravo pokazuje istog takvog fanatika (Hercoga) koji je godinama snimao film suočavajući se sa raznim problemima.

The Smashing Machine (2002)
Nisam pratio MMA sport dok nisam gledao ovaj dokumentarac koji je sada već star više od 20 godina. U međuvremenu je mma malo i evoluirao, ali ovde je prikazana sva težina sporta i prati život Mark Kerr-a. Do današnjeg dana meni najbolji doku o MMA.

Deep Water (2004)
https://www.imdb.com/title/tt0460766/

Rešili su te 1968. godine da održe trku jedrilicama oko sveta. Donald Crowhurst je bio među prijavljenima, a trka je bila solo što znači da nije bilo posade, već jedan čovek po jedrilici.
Kako se trka odigravala i šta se tu izdešavalo, ovaj dokumentarac predstavlja i pretpostavlja na osnovu autentičnih snimaka i izjava onih koji su u to bili uključeni.
Naslov: Odg: Samo za dokumentarce
Autor: coa - Ožujak 01, 2024, 21:34:14 poslijepodne
Encounters
https://www.imdb.com/title/tt28692332/
uzas. jebi se netflikse a i ja sa tobom kasam idiot. pa ovo je strasno sto cine.
ajde ono zimbabve, znam za to, ok je bilo, ali ovo zadnje sa japanom...
bravo, svaka cas!
(https://img.prijevodi-titlovi.org/uploads/1709325242_340029.gif)