Prevoditeljska pravila pročitajte ovdje.
Listu najnovijih prijevoda možete pogledati ovdje.
Kako do titla? Pročitajte ovdje.

Autor Tema: Allen v. Farrow  (Posjeta: 5734 puta)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline faks86

  • ΤDDCrew
  • *****
  • Postova: 4346
  • Spol: Muški
Allen v. Farrow
« u: Veljača 25, 2021, 09:29:17 prijepodne »

"Alen protiv Farou" je četvorodelna dokumentarna serija HBO, od nagrađivanih istraživačkih reditelja Kirbija Dika i Ejmi Ziring, koja istražuje senzacionalne, višedecenijske naslove i otkriva intimnu priču koja se krije iza jednog od najozloglašenijih holivudskih skandala: optužbi protiv Vudija Alena za seksualno zlostavljanje Dilan, njegove 16-godišnje ćerke čija majka je Mia Farou; suđenja za starateljstvo, detalja o Alenovom odnosu sa ćerkom Mije Farou, Sun-Ji, kao i kontroverznih posledica suđenja. Nekada čuveni po svom partnerstvu na filmu i van njega, životi Vudija Alena i Mije Farou su nepopravljivo narušeni, a njihova porodica je razorena kada su u javnost izašle tvrdnje o zlostavljanju, nakon čega su usledile maliciozne rasprave u javnosti. (izvor:EON)


Godina: 2021.
Mreža: HBO
Žanr: dokumentarni
Glumci: Dylan Farrow, Woody Allen, Ronan Farrow, Mia Farrow, Soon-Yi Previn


Offline omar little

  • Razina 3
  • *****
  • Postova: 125
  • Lokacija: srbija
Odg: Allen v. Farrow
« Odgovori #1 u: Ožujak 01, 2021, 10:08:29 prijepodne »
Ovo će verovatno biti serija sa najnižom ocenom koju sam do sada odgledao (trenutno 3,8), ali rekao bih da je u pitanju isključivo navijački osvrt, a ne objektivno sagledavanje. Nakon prve epizode mi deluje zanimljivo uz malu opasku da se Allen brani sam, a Farrow ima podršku učešća većeg broja onih koji svedoče protiv Woodya što je možda i razumljivo (zaista ne znam kakav je epilog sve to dobilo i da li je i koliko Woody kriv). Hvala na prevodu!

Offline Micko86

  • Razina 1
  • *
  • Postova: 31
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: Allen v. Farrow
« Odgovori #2 u: Ožujak 15, 2021, 01:03:01 prijepodne »
Bogami, baš su ocrnili Vudija u ovoj seriji, mada je verovatno većina stvari istina, posebno kada je u pitanju funkcionisanje tog sveta moćnih.
Kako god, neće moći da mi ogade Vudijeve filmove, kao ovom jednom novinaru-sagovrniku u seriji.

Offline omar little

  • Razina 3
  • *****
  • Postova: 125
  • Lokacija: srbija
Odg: Allen v. Farrow
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2021, 12:59:32 poslijepodne »
Šta reći? Kao prvo, Joxer (ako ovo uopšte čitaš), sve sam uvereniji da si potpuno u pravu. Nataknem ja i njih i njihovu umetnost! Sa onim što sam zavoleo ranije, nekako ću se boriti, a za nove filmove svih ovih lupeža ubuduće - rampa! Ne moram bar doprinositi njihovom daljem bogaćenju ako ih već ne mogu strpati gde im je mesto. Nataknem i sve one zemlje koje su ih prihvatile i štite ih, koje im pomažu u daljem radu i koje ih primaju na svoje akademije (Francusku posebno)!
Ono što mi se nakon prve epizode činilo kao nedostatak (malo više prostora za stranu Woody Allena) nakon nastavaka mi uopšte ne nedostaje (mada su probali da ubace i njega i njegovu ženu). On je ionako imao trideset godina u kojima je nemilice koristio svoju mašineriju i tešku artiljeriju jednog od najmoćnijih Newyorkera da sakrije svoje zlodelo i da izblati nesrećnu ženu uz koju je stala tek nekolicina hrabrih ljudi. Ljigavac nije samo zlostavljao sedmogodišnje dete, on je nakon toga zlostavljao i njenu budućnost kao i egzistenciju svoje nekadašnje vanbračne partnerke jer se usudila da se zbog svog deteta (usvojenog) usprotivi Golijatu. On je zlostavljao istinu i pravdu, a u krajnjem slučaju i sve njegove fanove koji su zbog ljubavi prema njegovim ostvarenjima stali na njegovu stranu, ne misleći da njihov obožavani Woody može biti obično beskrupulozno đubre.
Samu seriju bih iskoristio i za malo poređenje sa Netflixovim dokumentarcima. Iako je i HBO preopširan i moglo se i ovde seckati, ipak se ne služi trikovima i zavlačanjem kao Netflix. Netflix namerno krije bitne podatke do samog kraja i dovodi vas u zabludu, ne bi li napravio filmski preokret. HBO se drži teme i ostvaruje je hronološki sa jedva primetnim digresijama. Netflix je stvorio neki čudni hibrid dokumentarca, rijalitija i igranog filma, HBO se i dalje drži dokumentarne forme. Netflix vešto zaobilazi svaku kontroverzu i suprotstavljanje široj javnosti, HBO je tu ipak malo hrabriji (mada bi bio daleko veći u mojim očima da je ovako opleo pre mnogo godina). Netflix stane gde više nema interesovanja šire publike, HBO nastavi da još malo kopka i odstrani bar još neku naslagu sa slučaja. Netflix reciklira već znane i svima dostupne informacije, HBO se potrudi da ima i ekskluzivu. Netflixovi filmovi su više "vau" zbog samog događaja i fascinantnih likova koje obrađuju nego zbog načina na koji to čine. I bojim se da sve ovo što sam napisao važi i za njihove igrane filmove i serije.
 Hvala na prevodima!

Offline draganson

  • Razina 3
  • *****
  • Postova: 113
  • Spol: Muški
Odg: Allen v. Farrow
« Odgovori #4 u: Veljača 06, 2022, 08:13:55 prijepodne »
Preporuka za ovaj HBO dokumentarac u obliku mini serije, veoma mi se svideo iz više razloga.
Osim odnosno Alena i Mie,od upoznavanja,perioda romanse do potpunog sunovrata,veštih manipulacija i zloupotreba uticaja koji je Vudi Alen imao zahvaljujući slavi njegovih filmova, posebno mi se svideo način na koji ovaj dokumentarac ukazuje na nešto što se uzima zdravo za gotovo.
A to je upravo plasiranje prilično uvrnutih ideja kroz holivudske filmove koji poprime nekada odmah a nekada kasnije oblik u stvarnosti kao nova normalnost i nešto što je prihvatljivo jer je Holivud tako rekao kroz svoje filmove.
Treba uvek uzeti u obzir širu sliku i shvatiti da često nismo ni svesni da se plete mreža kroz nešto što na prvi pogled deluje kao lagana zabava a u stvari to uopšte nije.