Prijava Registracija
  1. Početna
  2. TDDCrew Serije
  3. Serije
  4. Samo za dokumentarce

Samo za dokumentarce

2 gosta trenutno čitaju ovu temu.
Stranica 3 / 5 Prikazano od 51 do 75 (ukupno 125 rezultata)
https://www.imdb.com/title/tt9352780/?ref_=nv_sr_srsg_0

Cold Case Hammarskjöld sigurno nije prvi dokumentarac koji mi se nije svideo, ali je dobar primer za ono što nikako ne želim da vidim u ovom žanru.
Iako je u svoje doba bio velika zvezda svetske politike, generalni sekretar UN-a, humanista i mirotvorac, za Daga Hammarskjölda sam saznao tek nakon što sam odgledao epizodu Air Crash Investigations koja se bavi njegovom pogibijom u padu aviona u Ndoli u Severnoj Rodeziji (današnja Zambija). Pad Albertine i smrt Hammarskjölda je misterija već pedeset godina i jedan od retkih slučajeva gde ne mogu jasno da se opredelim u koju verziju sam spreman da poverujem. Malo sam bliži zvaničnoj koja pretpostavlja kontrolisani udar u tlo (situacija kada pilot, misleći da se sve odvija kako treba, zapravo usmerava avion ka tragediji), iako me vise svedoka, uključujući i člana obezbeđenja koji je inicijalno preživeo pad da bi umro pet dana kasnije u bolnici, navode da je sasvim moguća i verzija po kojoj je DC-6 oboren. Ta nedoumica je osnovni pokretač da pogledam gotovo sve što se bavi ovim događajem pa i ovaj film Madsa Brüggera iz 2019.
Međutim, nema tu ničeg novog. Sve što on čini je pokušaj širenja teorije zavere, uvođenjem jedne opskurne neidentifikovane grupe, Južnoafričkog instituta za pomorska istraživanja (SAIMR) koji u najboljem slučaju deluje kao regrutni centar za plaćenike u afričkim ratovima, ali mene ponajviše podseća na zaverenike Trio Fantastikus iz Alan Forda. Kada nakon pola filma prežvaće sve već viđeno o Hammarskjöldu, Mads Brügger se u potpunosti okreće “razotkrivanju” SAIMR-a i njihovog vođe Keitha Maxwella. I sam kaže da Dag ionako više ne pobuđuje veliko interesovanje, a njega (Madsa) oduvek najviše zanimaju tajna društva u Africi, a posebno belgijski plaćenici!? O autorovoj neozbiljnosti posebno svedoči deo kojim se zaustavlja u “istrazi” Hammarskjöldove pogibije. Naime, on i Göran Björkdahl (tip koji nosa tablu, kao što se Linus ne razdvaja od svog ćebeta, za koju mu je otac rekao da je sa Albertine) dolaze sa detektorom za metal i dve lopate na aerodrom u Ndoli da otkopaju olupinu Albertine, zakopanu na 3-4 metra dubine. Nakon omanje površinske rupe zvanično dobijaju zabranu da nastave poduhvat što ih kao čini neveselima, ali se da primetiti olakšanje jer ne moraju da traže druge izgovore da prekinu to besmisleno glupiranje.
Da rezimiram: film se ne drži teme; pristup je u najmanju ruku neozbiljan; bitnije mu je da iznese nepotkrepljene sumnje, nego da do kraja istraži bilo šta; rasplinjuje se u previse pravaca, “bacajući udice” na sve strane pa ako nešto prođe – odlično, ako ne – nije ni bitno; nedostaje mu i objektivan osvrt na “drugu stranu”, zapravo mu nedostaje objektivan osvrt na bilo šta. Autor ima unapred određenu istinu za koju pokušava da izvuče što više, uglavnom isiljenih dokaza, umesto da prati put činjenica i otkrije istinu kakva god da je.
Inače, film je prilično visoko ocenjen (7,6 na IMDb-u) što mi samo ukazuje da ljudi obožavaju teorije zavere i da ne pitaju “pošto su”.
4 0
Clarkson's Farm (2021)

Upravo sam pogledao prvu epizodu i definitivno cu da nastavim sa gledanjem, drugacija od ostalih emisija a i prvi put da gledam Klarksona bez Hemonda i Meja u nekoj emisiji....opustajuca i zanimljiva emisija, a usput i naucite nesto o poljoprivredi xD..
0 0
15.9. izlazi dokumentarac o Schumacheru na Netflix. Ovo je jedini film koji je odobrila njegova obitelj. Legenda!

https://www.youtube.com/watch?v=OQs9ZtdZjY0
0 0
Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes (2021)

https://www.imdb.com/title/tt15085784/?ref_=nv_sr_srsg_0

Najčudnija stvar sa ovim filmom je ta što je nastao nakon mini-serije Des, a nisam siguran da nudi bar jednu novu informaciju u odnosu na seriju. Nisam saznao ništa, smrtno sam se dosađivao i samo zahvaljujući mojoj ničim opravdanoj i suludoj navici da se silim da završim i ono što mi se ne dopada, ugledah posle sat i po ono „the end“.  Inače, film govori o jednom od najpoznatijih serijskih ubica u Britaniji, Dennisu Nilsenu – Desu. Cela ta fama o serijskim ubicama već postaje dosadna sama po sebi jer kada razmislite svi su oni manje-više isti: psihopate, lažovi i manipulatori. Još ušećerena Netflixom i njihovom pouzdanom opredeljenošću da se ne bave onim što bi moglo biti dubinski interesantno i ne daj bože kontroverzno ili sistemski nepodobno, brodolom mi je bio najavljen još kad sam stisnuo „play“. Da budem jasniji: Des je bio gej i ubijao je muškarce koji su gotovo svi takođe pripadali gej populaciji i to je osnovni razlog zašto nije uhvaćen ranije, nego, pukom slučajnošću, tek nakon dvanaestog ubistva (možda ih je bilo i više). Jedan mladić je uspeo da mu pobegne, ali mu u homofobičnoj policiji u homofobičnoj Engleskoj niko nije poverovao i samo im je lepo poslužio za sprdnju. Da jesu, spasili bi desetak života. E, taj detalj je u filmu tek pomenut. Ostaje činjenica da je Desa otkrio vodoinstalater koji je prijavio ljudske kosti u zapušenom kanalizacionom odvodu, a ne predani policijski rad. Film o nesposobnosti i zatucanosti jednog od bitnijih segmenata svakog državnog aparata koji zbog svog nečinjenja ima „na duši“ života skoro koliko i sam Des, sa sve imenima odgovornih i kopanjem po pitanju zašto je to tako, bi mi možda bio i interesantniji i vredniji, a ovako...
Uzgred, onaj David Tennant je i likom i glasom „pljunuti“ Nilsen, prosto da ga se uplašim ako ga, kakvim neverovatnim sticajem okolnosti, ikada sretnem.
3 0
Kao i uvek odlicno napisano.Mislim da ce ovaj talas "politicke korektnosti" da nekako sam sebe pretvori u komican i bizaran period naseg drustva.
A sto se tice Tennanta on je jedan od najboljih savremenih glumaca,nisam ga gledala u necemu da ne glumi uverljivo (Criminal:Uk i pola epizode moćno "No
comment";).Odoh u off topic.hvala za (ne) preporuku dokumentarca. :smfor (26):
1 0
Odličan biografski dokumentarac Val. Stvarno intiman i dirljiv film.
"Val" predstavlja nam Kilmera (r. 1959.) od malih nogu do danas. Film o glumi, kreativnom procesu, svladavanju prepreka pred nama i neprestanom kretanju naprijed unatoč njima. Kroz film nas kao narator vodi Jack Kilmer koji zvuči gotovo kao Val, jer je Val Kilmer imao rak grla te je njegov glas patio od "opsežnog zračenja i kemoterapije".

https://www.youtube.com/watch?v=YqNnhgEyQCU
3 0
standardno oftopicarim... zadnji put sam ga vidjeo u gervaisov life2short:
https://www.youtube.com/watch?v=xdmirGSNUoA
pretpostavljao sam da nesto nije u redu kad ga nema toliko, i bas mi je zao kad procitah ovo sto si napisao.
c/p
I'm thinking the Predator picked up the scorpion because he thought it was a facehugger.
1 0
Bob Ross: Happy Accidents, Betrayal & Greed
Zanimljiva osoba, američki slikar koji je imao svoju emisiju gdje slika na platnu, kako on to radi tako je opuštajuće. Sjajan dokumentarac koji na vidjelo izvlači zlo koje je stajalo iza kamere u studiju Boba Rossa. Priča kako čovjekovoj pohlepi doista nema kraja, te koliko su daleko spremni ići kako bi zaradili novac.
0 0
Novi dokumentarac o Britney Spears koji donosi Netflix bit će prikazan 28. rujna pa da napokon vidimo tko je u pravu i završimo tu sapunicu. Free Britney!

https://www.youtube.com/watch?v=SgFDWK_sf9c&feature=emb_title
0 0
SubsMasta
Preporuka za Tiger King: Murder, Mayhem and Madness na Netflixu.

Šta sam sve u ovom dokumentarcu vidio.. morate pogledati da biste vjerovali. Samo u Americi.
Hvala za ovaj dokumentarac. Malnar i ekipa su kamilica za ove.
0 0
                Cocaine Cowboys: The Kings of Miami
                        https://www.imdb.com/title/tt15049206
Odlicna dokumentarna serija,od sest epizoda po sat vremena,o najvecim trgovcima droge u Majamiju osamdesetih godina proslog veka...Los mucacosi,kako su sebe zvali,zaradili su tada preko dve milijarde dolara....preporuka za gledanje .....
2 0
Bad sport - dokumentarna serija u šest dijelova.
1. naštimavanje utakmica u košarci na američkom koledžu
2. dilanje droge da bi se mogao utrkivati i imati svoju momčad
3. sramota u talijanskom nogometu kad je Juventus izbaćen iz prve lige
4. utjecaj na suce koji daju ocijene u umjetničkom klizanju - zimske olimpijske igre 2002
5. afera oko osiguranja konja koje ubijaju kad se ocijeni da više nose novca kad umru nego na natjecanjima
6. kriket Južna Africa i prodaja utakmica zbog klađenja

Ne morate gledati sve , gledajte sport koji vas zanima.
da su virus nazvali Hajduk ne bi nikad ušao u  Evropu
1 0
Odlična sportska dokumentarna serija The Playbook koja daje pregled pravila po kojima treneri žive i kako su ih ta pravila učinila šampionima. Zanimljivo i pronicljivo s puno mudrosti i savjeta kako pobjeđivati u sportu i životu. Pratimo 5 svjetskih trenera iz različitih sportova.
1 0
Mad Dog Films - A Hole in the Head (1998).
Da li se ikad neko od vas zapitao, kad bi izbušio lobanju da li bi postali pametniji?
Ne?
Osobe iz ovog doku jesu.
Photo
0 0
delam
4 sata u Kapitolu, zanimljiv dokumentarac o demonstracijama kod americkih izbora, novi snimci kako je sve pocelo i sta se desavalo unutar zgrade.

Mogao si priložiti nešto, stranicu i you tube
https://www.imdb.com/title/tt15520020/
0 0
coa
je li gledao ko ovaj sa epstinom odvratnim?
nekih clanaka po netu procitah ovih dana o njemu, ono je strasno sto se tu cinjelo.
cus avion lolita ekspres...  :smfor (9): znaci zapalio bi ih mater im jebem.

Ja  sam gledao i čisto sumnjam posle onih informacija iz dokumentarca da je samoubistvo u pitanju jer znao je previše i nažalost previše moćnih ljudi je zajedno sa njim koristilo svoju moć i novac da bi manipulisali mladim devojkama pa je mogao lako postati svedok saradnik,a kakva je ljiga bio od čoveka to je vrlo lako moglo da se desi da je ostao živ.
Mada mi je duplo veća ljiga ona njegova žena koja je tako vešto uvlačila devojčice u njihovu zajedničku mrežu.
nostalgicar90
delam
4 sata u Kapitolu, zanimljiv dokumentarac o demonstracijama kod americkih izbora, novi snimci kako je sve pocelo i sta se desavalo unutar zgrade.

Mogao si priložiti nešto, stranicu i you tube
https://www.imdb.com/title/tt15520020/
Preporučujem svakome da pogleda,iako je slažem se veoma mučan za gledanje.
0 0
Jedan izuzetan dokumentarac Wernera Herzog ako hoćete da proširite vidike i shvatite koliko malo današnji čovek zna o svojim precima i prošlosti.
Oduševljen sam scenama,samom pričom koja pruža toliko dragocenih informacija a vodi vas kroz film kao kroz neku bajku.

Počeo sam da gledam ovaj dokumentarac Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes ,i neverovatno mi je kako određeni zločinci kao dotični mogu sebe da ubede da u stvari sva zlodela što rade drugima rade iz ispravnih pobuda pa čak i njihov lični osećaj bude kao da su ubeđeni da su na misiji u ime više sile.
Veoma zanimljivo, pogotovo iz psihološkog aspekta,da čovek može da uguši svoju savest i ubedi sebe da je u stvari nevinašce iako su mu ruke krvave.
Prilozi
0 0
Šteta što na našoj tv ne puštaju VIŠE domkumentaraca o životinjama.
Ima krasnih serija i filmova. Nekada kada sam bio dijete, znalo je
biti svaki dan o safariju. Pratili bi obitelj lavova i njihov opstanak.
Znalo je biti i sa slonovima, isto tako. Ne sjećam se naziva tih serija.
SLIKA: 400X200
0 0
BigGamer
Šteta što na našoj tv ne puštaju VIŠE domkumentaraca o životinjama.
Ima krasnih serija i filmova. Nekada kada sam bio dijete, znalo je
biti svaki dan o safariju. Pratili bi obitelj lavova i njihov opstanak.
Znalo je biti i sa slonovima, isto tako. Ne sjećam se naziva tih serija.
https://en.wikipedia.org/wiki/Survival_(TV_series)

Imaš na youtube neke epizode sa dubom. Na žalost samo neke.
1 0
Pošto je još uvek aktuelna tema Australija, preporučujem da pogledate fenomenalan dokumentarac Wongar Sreten Božić.
Kakav čovek,predivna energija i veoma poučna životna priča koja u isto vreme pokazuje odnos doseljenika prema Aboridžinima koji su više od četrdeset hiljada godina živeli lepo u skladu sa prirodom dok nisu došli doseljenici da ih "uče" kako se stvarno živi.
Uništi sve da bi iskopao grumen zlata ili neke rude koja je aktuelna...
https://youtu.be/ALssVITcuDY
1 0
Ovo je dokumentarac HBO produkcije koji stvarno nisam očekivao da će ugledati svetlo dana ali ne samo da je ugledao nego je i toliko odlično upakovan da je teško ostati ravnodušan.
Cilj opravdava sredstva je stara izreka i ovde pokazuje u punom sjaju na šta su predsednici i politički vrh,u ovom slučaju USA,njihovi ugledni psihijatri i drugi spremni i na koji način opravdavaju i legalizuju zakonski brutalno mučenje ljudi koje oni proglase za opasnost.
Pomisli čovek da je takav vid "ispitivanja" više prikladan srednjem veku dok ne pogleda ovaj film,intervjue visoko rangiranih stručnjaka koji su kao naknadu dobili silne milione jer su "otkrili" tehnike mučenja i proglasili naučnom metodom.
Posebna pouka ovog dokumentarca je što paralelno prikazuje dvojicu FBI agenata koji demonstriraju da su te metode nepotrebne ako si stvarno stručnjak u svom poslu i znaš kako da dođeš do informacija putem ispitivanja bez ikakvog mučenja one druge strane.
I veoma su uspešni sve dok ne proradi sujeta druge obaveštajne službe koja angažuje psihijatre da "nauče" agente kako se u stvari ispituju ljudi....ili bolje rečeno smrve dok od njih ne ostane samo senka postojanja ličnosti i sve to u 21. veku.
https://www.imdb.com/title/tt16154112/
1 0
draganson
Jedan izuzetan dokumentarac Wernera Herzog ako hoćete da proširite vidike i shvatite koliko malo današnji čovek zna o svojim precima i prošlosti.
Oduševljen sam scenama,samom pričom koja pruža toliko dragocenih informacija a vodi vas kroz film kao kroz neku bajku.

Počeo sam da gledam ovaj dokumentarac Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes ,i neverovatno mi je kako određeni zločinci kao dotični mogu sebe da ubede da u stvari sva zlodela što rade drugima rade iz ispravnih pobuda pa čak i njihov lični osećaj bude kao da su ubeđeni da su na misiji u ime više sile.
Veoma zanimljivo, pogotovo iz psihološkog aspekta,da čovek može da uguši svoju savest i ubedi sebe da je u stvari nevinašce iako su mu ruke krvave.

Pogledao sam ovaj sa Hercogom. Da se razumemo Hercog nije Atenboro. U smislu nije baš produkcija na dovoljnom nivou.
.....
Sa druge strane pogledao sam 6delni The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst https://www.imdb.com/title/tt4299972/
O fabuli radnje ne bih ništa. Produkcijski je dobro. Lepo odrađeno i to.
Meni je to podiglo neke crvene zastave. Ne od početka negde pri kraju. Skinuo sam i film (All.Good.Things.2010) Mislim gledanje ovoga uslovljava i gledanje filma jelte ;) Dobar rad. Profi. Serijal. Film nisam pogledao. Možda i neću  :)
Photo
1 0
Midnihgt asia eat dance dream, dokumentarna serija o noćnom životu 6 azijskih gradova.
Svaka je priča slična te je dovoljno pogledati 1.epizodu o Tokiju i sve ste pogledali.
Serija pokazuje živote ljudi u velikim milijunskim gradovima ( Tokio = 13 milijuna ).
Danju rade ili se školuju po noći se provode jedući i pijući. Jedna stvar mi nije jasna i to nisu objasnili a to je kada spavaju?  :? ??
da su virus nazvali Hajduk ne bi nikad ušao u  Evropu
1 0
NHK - Finding Satoshi (2022)
Dokumentarac priča o Parplex city, Alternate Reality Game. Kako objasniti ARG? Ljudi igraju igru u stvarnom svetu. U konkretnom slučaju skupljaju se karte sa zagonetkom koju kad rešiš ideš dalje. Poslednja karta je bila Photo
Tu piše nađi me :)

Photo
0 0
Closing Gambit: 1978 Korchnoi versus Karpov and the Kremlin

https://www.imdb.com/title/tt7494416/?ref_=nm_flmg_slf_1

Deluje da je potrebno vrhunsko poznavanje šaha da biste mogli u potpunosti da uživate u praćenju jednog šahovskog meča, a teško je zamisliti da je veći broj ljudi u stanju da pronikne u genijalnost pojedinih poteza koji  „lome“ određenu partiju. Pa ipak... Skoro do samog kraja prošlog veka milioni ljudi su sa neskrivenom radoznalošću, pažnjom i poštovanjem pratili mečeve velikana ove igre. Verovatno je na tu činjenicu ogroman uticaj imao bipolarni geopolitički karakter tadašnjeg sveta i ideja pokojnog SSSR-a da dominacija u šahu predstavlja i intelektualnu nadmoć nad ostatkom sveta, a posebno nad „trulim“ Zapadom. Od WWII pa do sedamdesetih svetski šampioni su postajali isključivo Sovjeti,  a onda je usledio „šamar“ u liku Bobija Fischera. Meč između njega i Spaskog je, što se medijske pažnje tiče, bio na nivou svetskog prvenstva u fudbalu (prenos je uživo prikazivan na Times Squaeru). Nakon što je osvojio titulu, Fischer je nije branio i svetski prvak je ponovo postao jedan Sovjet – Anatolij Karpov. Karpov je bio miljenik sovjetskog režima, po nepotvrđenim pričama i sam KGB-ovac, ali čak i da nije tako, vidljiva je bila podrška tog ozloglašenog državnog aparata. A izazivač je bio sušta suprotnost, čovek čija bi pobeda bila sramniji udarac nego što je bila pobeda hladnoratovskog neprijatelja, Amerikanca Fischera. Viktor Korčnoj je prebeg, izdajnik, neko čije se ime u SSSR-u više nije izgovaralo. Njihov tromesečni meč u Manili je jedan od najfilmičnijih sportskih događaja. Smicalice, podmetanja, tenzije i do tada neviđeni šahovski preokret je „gorivo“ koje pokreće ovaj dokumentarac. Iako pristrasan, neprikriveno opredeljen za Korčnoja, uz svedočenja i analize brojnih šahovskih velemajstora, Closing Gambit je zanimljiv osvrt na period kada su šahisti bili super-zvezde (trivia iz filma – Björn Borg je za osvajanje Wibledona te 1978. dobio 19000 funti, a pobednik ovog šahovskog meča 350000 dolara), ali i perjanice u raznoraznim ideološkim borbama.  I još jedna trivia za kraj – paralelno sa ovim mečom, u Manili se održavalo i svetsko prvenstvo u košarci na kojem je Jugoslavija dva puta pobedila SSSR, prvi put u grupi i drugi put u finalu nakon produžetka. Definitivno je to bila teška godina za Sovjetski Savez.
5 0

Premjesti temu

Odaberite odredišni forum

Spoji teme

Odaberite odredišnu temu (ID)

Preimenuj temu

Preimenuj temu

Potvrda brisanja

Želite li obrisati ovu temu? Ovo će privremeno obrisati temu i njezine poruke.

Brzi odgovor

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili.
Pregled se otvara u većem prikazu. Koristite preuzimanje ako želite izvornu datoteku.
Stranica 3 / 5 Prikazano od 51 do 75 (ukupno 125 rezultata)
Tema 880
Poruka 52,426
Serija 681
Filmova 398
Prijevoda 13,752
Član 9,378

Online korisnici (1)

1 član 62 gostiju 3 bota Ukupno: 66

Član

Legenda

[ Administrator ] [ Moderator ] [ VIP ] [ Prevoditelj ] [ Član ]

Rođendani danas

Danas nema rođendana.

Najnoviji član

Rekordi posjećenosti

Danas

66

Oduvijek

5266

28.02.2026 12:00

Jezik:

Autorska prava 2016 - 2026 - Prijevodi-Titlovi.org - Sva prava pridržana.

Koristimo kolačiće

Koristimo nužne kolačiće za osnovne funkcije, a opcionalne kolačiće za analitiku i marketing.