Prevoditeljska pravila pročitajte ovdje.
Listu najnovijih prijevoda možete pogledati ovdje.
Kako do titla? Pročitajte ovdje.

Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Taxi Drivera nema iz prostog razloga.
1987 je potpuno pomeo sve druge naslove koji se bave ustankom u gradu Gwangju, tako da možeš primijetiti da nema niti The Man Standing Next ni May 18, a ni Excavator onog precijenjenog Kim Ki Duka.
Za ovaj drugi dosad nisam niti čuo (lažem ko pas, po sinopsisu mi se učinilo da je nekakav brejking bæd i onda je bilo zbogom).

Dodat ću oba gore za koji dan, označiti da si ih preporučio, ali od mene preporuku nemaju.
2
Serije / Odg: The Bay
« Zadnji post od bf1947(1) u Studeni 30, 2022, 09:59:44 prijepodne »
Evo 3. i 4. epizode. Nastavlja se u istom tonu, novi likovi su usvojeni. Jedino je problem što je jedan od njih gluhonijem, pa treba dodavati linije za razgovore s njim. Srećom nema toga tako puno ali se ponekad njegov govor prikazan na ekranu poklapa s govorom neke druge osobe, pa se stvar zakomplicira. Ponekad mislim da bi bilo bolje ispustiti prijevode i ostaviti samo engleski tekst koji se pojavljuje na ekranu, ali... Nema tih epizoda tako puno pa idemo do kraja. Serija i dalje teče dobro, iako nema prevelikih iznenađenja u odnosu na prve sezone. Ali to je za takve serije normalno. Ionako se sadržaji prethodnih zaboravljaju pa se valja podsjetiti, što je bilo kad je bilo. Ali tako to ide sa serijama napravljenim za zabavu a ne za pamćenje. A zabava je garantirana.  :bear3:
3
Jao, svaka cast na temi, inace Kang Ho Song jedan od omiljenih glumaca, nisam primjetio njegova 2 filma na spisku
https://www.imdb.com/title/tt6878038/
https://www.imdb.com/title/tt6914542/?ref_=nv_sr_srsg_0

Obavezno pogledati ova 2 filma, pogotovo A Taxi Driver. Nema na cemu  ;D
4
Serije / Odg: Koliko/koje serija/e trenutno gledate
« Zadnji post od mate.en.hr@hotmail.com u Studeni 28, 2022, 14:48:34 poslijepodne »
Koliko/koje serija/e trenutno gledate
Gledam dosta TV serija uglavnom one kreće i meni interesantne radnje. Kad poželim
podijeliti što sam pogledao to i učinim. Tako da ....

Pogledao sam po meni interesantnu seriju: The Walk-In (https://www.imdb.com/title/tt22175166/)
s poprilično nezgodnom/mračnom temom za objavljivanje nekih komentara o radnji.
Recimo kada bi prevodili naziv serije (što ja baš ne preferiram, draže mi je kad se napiše
originalni naziv serije) bio: Laka (izborna) pobjeda ili nenajavljena stranka.

P.S.
Tko ili što kaže o TV seriji tj. (odnosno o radnji serije) osobno je viđenje radnje.
Svatko ima pravo na svoje mišljenje i viđenje radnje TV serije. Po mojem mišljenju
na osobno shvaćanje radnje serije nitko se ne bi trebao ljutiti ili biti uvrijeđen.
Meni osobno je uvijek drago pročitati bilo čije viđenje radnje pa kakvo god bilo.

5
Serije / Odg: Better Call Saul
« Zadnji post od omar little u Studeni 27, 2022, 21:33:42 poslijepodne »
da.... ova usporedba s Delboyem je odlična, anti junak s kojim se možeš lako poistovjetiti. Iako su Mučke benignije, njihova naivnost nema takve posljedice kao kod Jimmya, ovdje postoji postoji jedna paralela s anti junakom kojeg svi prepoznajemo u okolini. Kad su pitali Andrzeja Wajdu koji je zadatak autora i kazališnog djela, on je odgovorio lako i elegantno, rekao je; Naš je zadatak da pokažemo ljudima kako žive, znate, oni to ne znaju dok ne vide na ekranu ili u mraku teatra, tamo prepoznaju svoje bližnje i sebe.

Ima Gilles Deleuze, francuski filozof jednu sjanu misao koja je toliko jednostavna i točna kao sve dobro i pametno.
Naime on kaže da znanost ima samo jedan zadatak, a to je spoznaja. Ako nauka nije donijela spoznaju nije uspjela. Filozofija ima isto samo jedan zadatak, ona mora donijeti koncept. To je njen zadatak. i na kraju umjetnost donosi osjećaj, to je pak njen zadatak što znači da umjetnost može donijeti spoznaju i koncept ali ako ne donese osjećaj nije uspjela. Naravno, danas je teško procijenjivati jer u ovom paganizmu (čitaj postmoderna) svi su kodovi pomiješani. Ipak, onaj tko pretendira na dublje stvaranje, vodeći računa o istini mora se pridržavati ova tri jednostavna pravila.
Kad promatramo ovu seriju u tom svjetlu, mislim da je sazlužila prolaznu ocjenu. Ona upravo izvlači one nevidljive stvari iz naših života i pokazuje ih kroz bizaran život odvjetnika u Novom Meksiku. Društvo nas programira i svojim imperativom "trebati" ili "ti moraš", što je u pozadini stalno pokretalo Jimmya, stvara od nas anksiozne ili luzerske tipove. Mi pokušavamo servisirati sustav ali nam ne ide i postajemo depresivni ili životni gubitnici baš kao i Jimmy.
Autori nam to ovdje polako prikazuju. Ti kažeš da je serija na trenutke razvučena i pomalo dosadna i slažem se s tobom. U obranu tvoraca samo ću reći da ova kulisa nepromjenjivosti i žrvanj frustarcija i nemoći koju osjećamo oni su podcrtali s tim sporim ritmom. Na koncu, zaista mora da je beskrajno dosadno pod tim upornim suncem u pustinji.
I da, likovi u seriji. Upravo oni poentiraju, kako si rekao, trud i kvalitetu autora koji su ih uspijeli iznijeti kao stvarne osobe koje smo jednom susreli. Samo sad, dok traje naše sjećanje na ovu seriju, čemo možda biti blaži prema njima, vidjeti ćemo njihovu izgubljenost i ranjivost kroz sav taj oklop interesa i nervoze preživljavanja.
I na kraju malo subjektivnosti. Better Call Saul mi je bolji od Breaking Bada.
pozdrav...

Uvek osvetliš dalje i dublje pa i mene nateraš da čeprkam po tim mestima, na čemu sam ti neizmerno zahvalan!
Da, koncept uspeha u svetu luzera jeste okosnica Breaking Bad. Walter White je odbačen i prevaren od strane najboljih prijatelja, ali život se tu nije zaustavio, već ga je obeležio i kancerom. Njegov prvobitni plan o zbrinjavanju porodice se guši u čarima uspeha koji mu donosi Heisenberg. Ipak, i on će u jednom momentu shvatiti da bi najbolje bilo da je umro u onom jednom čarobnom trenutku kada je u naručju držao svoju tek rođenu ćerku. Tu dolazimo do Better Call Saul i one dodatne dubine koja te opredeljuje da kažeš kako ti je ta serija bolja. Barem verujem da je tako.
Dvojac G&G iz Breaking Bad izvlači koloritni lik Saula Goodmana i pridružuje mu Kim Wexler, do tada nepoznat lik, pravnicu koja se nezadrživo penje na stazi uspeha u svojoj profesiji, ali ona je rođena sa felerom koji nije kompatibilan sa uspehom. Ona želi da oseti i spozna život, a njega nema u visokim krugovima uspešnih advokatskih firmi. Tamo je samo laž i mimikrija. Vidi nadmetanje konkurentskih advokatskih kancelarija preko grbače onih koji su precrtani. Vidi svu ispraznost u svetu uspešnih i shvata da joj je i najmanja podvala sa Jimmyem životnija i istinitija od bilo kog uspeha sa Masa Verde ili kojom drugom eksploatatorskom korporacijom. Otvoreno se, puna prezira,podsmeva Howardovom „zaštitničkom“ gestu i odlazi da „pro bono“ brani odbačene i prezrene. Dakle, Better Call Saul se ne bavi više konceptom uspeha u svetu luzera, već secira koncept uspeha uopšte.
Za Howarda sam napisao da je najpošteniji i najpozitivniji lik u seriji i on to jeste ako ćemo njegove postupke posmatrati kroz poštovanje propisanih zakona i normi. Ali, preko te granice on nije sposoban da dosegne. Njegov osmeh se ledi na postupke koje ne razume, koji nisu prikladni za ustrojstvo sistema kojeg se drži kao vernik Biblije. Ne shvata da neko poput Jimmya može da odbije posao u HHM i ne shvata da ne ukazuje Kim na problem, već je patronizira. Jer u svetu uspešnih on ne čini ništa loše. Svet uspešnih ne trpi neuspešne, tako da se samo savet upućen nekom ko se nije dokazao mora smatrati nesvakidašnjom velikodušnošću. Podsmevanje takvom „daru“ je čin koji je nepoznat među uspešnima i stvara zbrku koja se ne da raspetljati.
Kim se iz sezone u sezonu nameće kao glavni lik serije. Ono što Jimmy shvata instinktivno, ona shvata promišljanjem. Dok Jimmy oblači odelo superheroja Saula Goodmana i uz svo blještavilo postaje perjanica sitnih kriminalaca, a kasnije i onih malo krupnijih, ona shvata da više nigde ne može da dosegne sreću i započinje sa otaljavanjem života. Ona zna koji je to čarobni momenat postojao u njenom životu i imaće priliku da ga ponovi. Kraj zatvorskog zida ponovo će ćutke podeliti cigaretu sa Jimmyem. Taj, naoko, beznačajni ritual je ono tajno mesto u kojem njih dvoje ne osećaju „žrvanj frustracija i nemoći“ kako si ga definisao.
Ne bih se bavio pitanjem koja je serija bolja. Mislim da sam i ovde negde napisao da su se četvrta i peta A sezona Breaking Bad-a mogle sažeti u nekoliko epizoda i bilo bi daleko povoljnije po ukupan utisak, ali bez obzira, tu je bilo toliko dobrih scena i toliko upečatljivih likova da ni godinama nakon njenog završetka ne mogu da je ne volim punom snagom i da ne poželim da ponovo pogledam bar poneku scenu. A Better Call Saul ću morati ponovo celu jer sam dosta toga zaboravio. Godine, šta da se radi...
6
Serije / Odg: Better Call Saul
« Zadnji post od atma u Studeni 27, 2022, 10:26:45 prijepodne »
da.... ova usporedba s Delboyem je odlična, anti junak s kojim se možeš lako poistovjetiti. Iako su Mučke benignije, njihova naivnost nema takve posljedice kao kod Jimmya, ovdje postoji postoji jedna paralela s anti junakom kojeg svi prepoznajemo u okolini. Kad su pitali Andrzeja Wajdu koji je zadatak autora i kazališnog djela, on je odgovorio lako i elegantno, rekao je; Naš je zadatak da pokažemo ljudima kako žive, znate, oni to ne znaju dok ne vide na ekranu ili u mraku teatra, tamo prepoznaju svoje bližnje i sebe.

Ima Gilles Deleuze, francuski filozof jednu sjanu misao koja je toliko jednostavna i točna kao sve dobro i pametno.
Naime on kaže da znanost ima samo jedan zadatak, a to je spoznaja. Ako nauka nije donijela spoznaju nije uspjela. Filozofija ima isto samo jedan zadatak, ona mora donijeti koncept. To je njen zadatak. i na kraju umjetnost donosi osjećaj, to je pak njen zadatak što znači da umjetnost može donijeti spoznaju i koncept ali ako ne donese osjećaj nije uspjela. Naravno, danas je teško procijenjivati jer u ovom paganizmu (čitaj postmoderna) svi su kodovi pomiješani. Ipak, onaj tko pretendira na dublje stvaranje, vodeći računa o istini mora se pridržavati ova tri jednostavna pravila.
Kad promatramo ovu seriju u tom svjetlu, mislim da je sazlužila prolaznu ocjenu. Ona upravo izvlači one nevidljive stvari iz naših života i pokazuje ih kroz bizaran život odvjetnika u Novom Meksiku. Društvo nas programira i svojim imperativom "trebati" ili "ti moraš", što je u pozadini stalno pokretalo Jimmya, stvara od nas anksiozne ili luzerske tipove. Mi pokušavamo servisirati sustav ali nam ne ide i postajemo depresivni ili životni gubitnici baš kao i Jimmy.
Autori nam to ovdje polako prikazuju. Ti kažeš da je serija na trenutke razvučena i pomalo dosadna i slažem se s tobom. U obranu tvoraca samo ću reći da ova kulisa nepromjenjivosti i žrvanj frustarcija i nemoći koju osjećamo oni su podcrtali s tim sporim ritmom. Na koncu, zaista mora da je beskrajno dosadno pod tim upornim suncem u pustinji.
I da, likovi u seriji. Upravo oni poentiraju, kako si rekao, trud i kvalitetu autora koji su ih uspijeli iznijeti kao stvarne osobe koje smo jednom susreli. Samo sad, dok traje naše sjećanje na ovu seriju, čemo možda biti blaži prema njima, vidjeti ćemo njihovu izgubljenost i ranjivost kroz sav taj oklop interesa i nervoze preživljavanja.
I na kraju malo subjektivnosti. Better Call Saul mi je bolji od Breaking Bada.
pozdrav...
7
Serije / Odg: Better Call Saul
« Zadnji post od omar little u Studeni 26, 2022, 23:24:05 poslijepodne »
Maksimalno sam razvukao poslednju sezonu Better Call Saul. Bilo je tu i objektivnih okolnosti koje se tiču mog slobodnog vremena u ovoj ludoj današnjici, a ima nešto i u mojoj želji da odložim kraj, svestan da poslednji kadar epizode Saul Gone stavlja konačnu tačku na kompletnu Breaking Bad sagu, na sve one likove koji su mi se još od davne 2008. uvukli pod kožu.
Ima nečeg delbojevskog u Saulu Goodmanu. Nije to samo izbor odeće u kojoj se šepuri poput pauna, verujući da alter-ego Jimmy McGilla mora biti njegova sušta suprotnost da bi uspeo. Kao i Del Boy, tako je i Saul mešavina nepomirljivih krajnosti, od genijalnosti do dečačke naivnosti. Voljan je da do detalja planira zvrčke onima koje ne voli, naivno ne videći strašne posledice koje mogu uslediti. Posledice se ne odnose samo na one koji su predmet podvala, najveća posledica pogađa Jimmya kojeg bespovratno preuzima Saul Goodman.
Gilligan i Gould najbolje plivaju u svetu antiheroja. Obožavaju da se poigravaju sa našim sistemima vrednosti, moralnim i etičkim načelima. Kao i u Breaking Bad, tako nas i ovde teraju da navijamo za loše momke, guraju nas u zaštitu ubica, prevaranata i narko-dilera. Biće nam pomalo žao zbog sudbine Howarda Hamlina, možda i najpozitivnijeg i najpoštenijeg aktera ovog serijala, ali ćemo istovremeno želeti da ne stradaju baš svi odgovorni za njegovu smrt. Želećemo da se Saul i Kim izvuku.
Kim Wexler je najozbiljniji i najkompleksniji ženski lik u obe serije. Izvanredna pravnica pred kojom se otvaraju sva moguća vrata u profesiji kojom se bavi takođe ima svoju mračnu stranu koju pokušava da obuzda spuštajući se na profesionalnoj lestvici ka manjim slučajevima sve dok ne pređe granicu sa Howardovom pogibijom i shvati da odnos sa Jimmyem uprkos ljubavi koja postoji stvara pogubnu energiju. Na tom „plesu“ dvoje glavnih junaka se i zasniva glavna dramaturška nit Better Call Saul. Taj odnos vodi u zločin, ali na kraju donosi i iskupljenje jer je Kim jedina osoba zbog čijeg će poštovanja Jimmy konačno pobediti Saula.
Better Call Saul ima i svojih manjkavosti. Neke epizode su... pa treba otvoreno reći – razvučene, dosadne... Teško je i pratiti iz epizode u epizodu razradu planova Saula i Kim kada do kraja zapravo i nemate pojma šta rade i zašto to rade. I ne samo njihovih planova. I Lala vidimo čas u Meksiku pa Evropi pa Americi, a da do epizode u kojoj gine ne shvatamo baš najbolje šta želi i kako to ostvaruje. Pa ipak...
Better Call Saul kao deo Breaking Bad familije, uz sve svoje osobenosti koje joj pružaju dovoljno kredibiliteta za zaseban život je serija koja se voli. Svi ti likovi od Saula, preko Kim, Howarda, Nacha, Mikea, Chucka, Lala, Gusa... u našem sećanju dobijaju status stvarnih osoba koje smo u jednom trenutku svoga života poznavali i voleli. Tako ne čudi što se raznežimo kad Saulovi otmičari skinu maske i pojave se Walter White i Jesse Pinkman ili kad ponovo čujemo „Hey yo“ dok Jesse žica cigaru od Kim jer dok se za sada božanska moć potvrdila samo jednom (možda), filmska magija može da vraća iz mrtvih one koji su vam bili dragi. Caka je samo u tome da ste ih zbog filmske magije uopšte i zavoleli.
8
Serije / Odg: Najbolje scene iz serija i filmova (i obratno)
« Zadnji post od bebapecic u Studeni 26, 2022, 22:39:55 poslijepodne »
spaced - rave scene
Spoiler: prikaži

P-R-E-J-A-K-O
e dokle je doslo da sebe kvotam, al ovo je stvarno prejako.
tacno cu ih jopet pogledat.
Evo,posto ti preoruci ponovno gledanje, ja po 2.3 ep.svake veceri pred spavanje ;D. Kakvi nesnadjeni,bizarni likovi...Ta scena rave je  :smfor (26): a i sve ostalo.
9
Serije / Odg: Tko o čemu, mi o serijama
« Zadnji post od serijoljubac53 u Studeni 26, 2022, 16:39:40 poslijepodne »
Yellowstone

https://www.imdb.com/title/tt4236770/

Započela je peta sezona odlične serije Yellowstone o današnjim kaubojima. Obitelj Daton na čelu s ocem Kevinom Kostnerom poseduje najveći stočni ranč u Americi, koja je pod konstantnim pritiskom svojih susjeda. S jedne strane je indijanski rezervat, prvi nacionalni park u Americi, a s druge strane vlasnici zemljišta koji se žele proširiti i prenamjeniti ranč u komercijalne sadržaje. Serija je zapravo studija nasilnih otimačina zemlje od strane velikih korporacija koje potplaćuju ključne političare s ciljem da na taj način zgrnu milione dolara.

S druge strane na ranču se odvija prava obiteljska drama u žestokim sukobima između članova obitelji.

U seriji ima svega: život rančera u prekrasnim pejzažima planina Montane, kauboja, indijanaca, ljubavi, ubojstava, humora... Sve u svemu preporuka za gledanje.

Kevin Kostner najavio je izlazak iz serije pa će ovo biti možda posljednja sezona.
10
Serije / Odg: The Shield
« Zadnji post od bf1947(1) u Studeni 26, 2022, 07:48:04 prijepodne »
Kaj da se veli? Osim, čestitke ekipi koja je na tome radila i obavila dobar posao. Iako sam The Shield gledao ranije, a poznat sam po tome da američke serije principijelno ne volim, ovo je jedna od onih koju ću s guštom pogledati opet. Ovaj put s titlovima. Hvala dvkv i faks86. I naravno, hvala tebi Biljo, bez toga ne ide :) Uložili ste puno truda i dodali još jednu vrsnu seriju na raboš. Živjeli!  :bear3:
 Str: [1] 2 3 ... 10