Prijava Registracija
  1. Početna
  2. TDDCrew Razbibriga
  3. OFF Topic
  4. Što se čita?

Što se čita?

2 gosta trenutno čitaju ovu temu.
Stranica 12 / 12 Prikazano od 276 do 297 (ukupno 297 rezultata)
Ne gledam gotovo ništa pa hajde da bar preporučim nešto za čitanje. Verujem da su mnogi od vas već upoznati sa ove dve knjige, ali za mene, koji se klonim domaćeg stvaralaštva u poslednjih dvadeset i kusur godina obe su bile novina i istinsko uživanje.
Prva je Osmi povjerenik hrvatskog pisca Renata Baretića. Baretić svog junaka Sinišu Mesnjaka, osramoćenog  političkim skandalom, šalje iz urbanog Zagreba na najudaljenije hrvatsko ostrvo (izmišljeno) – Trećić. Tamo treba da postigne nemoguće, nešto što nije uspelo sedam njegovih prethodnika, da uključi ostrvo u politički sistem Hrvatske. Na Trećiću Siniša zatiče neobičnu zajednicu starijih ljudi koji žive od australijskih penzija, italijanskog šverca, bez interneta i mobilnih telefona, sa svojim autohtonim jezikom i hororičnim tajnama i nasleđem, krajnje samodovoljnim ljudima, apsolutno nezainteresovanim za bilo kakvo povezivanje sa ostatkom sveta. Jedino su spremni da slede instrukcije Bonina Smeraldića, nekadašnjeg Trećićana koji se obogatio u Australiji i odatle upravlja ovom svojevrsnom zadužbinom . Na tom specijalnom zadatku upoznaje i Tonina Smeraldića, ostrvskog Sanča Pansu i osobu koja će mu postati najveći prijatelj. Uz njega i još nekoliko koloritnih likova, Siniša polako spoznaje bit ovog nesvakidašnjeg ostrva, ali i sebe samog, oslobođenog od svih onih šarenih laža kojima smo svi inače zaokupljeni. Udaljenost Trećića i njegova tvrdoglava autonomnost mu daju anahroni šarm koji nam pruža mogućnost da u Trećiću vidimo raznorazne alegorije od žilavosti nekadašnjeg jednopartijskog političkog sistema do religijskog čistilišta u kojem vreme stoji do poslednje stanice. Naravno, priču možemo posmatrati i bez opsednutosti metaforama pa ćemo i dalje imati zanimljiv i duhovit roman o prijateljstvu, ljubavi i samospoznaji.
Bilo bi čudno da znam da postoji i film snimljen po ovom romanu, a da ga nisam poželeo pogledati, uprkos činjenici da domaći film u poslednjim decenijama gledam samo na čvrstu preporuku. I, gle čuda, i film je odličan - prati strukturu romana, sa bezbolnim izmenama i dopunama, uz nadahnjujuću fotografiju i muziku i iznadprosečnu glumu.
Druga knjiga je, što se mene tiče, jedna od najboljih ikada napisanih na srpskom jeziku, autentično remek-delo koje će u neka srećnija vremena po moju zemlju biti deo obavezne srednjoškolske lektire. Reč je o Semper idem Đorđa Lebovića. Ovaj nezavršeni roman je nastao kao pokušaj da autor objasni zlo kojem ponovo svedoči devedesetih godina i u kojem ne vidi ništa novo u odnosu na ono što je već kao dečak preživeo. Semper idem i znači „Uvek isto“. Hronika jednog detinjstva (što je podnaslov knjige) prati odrastanje jevrejskog dečaka od Zagreba do Sombora, između rastavljenih roditelja, primoranog da živi kod različitih članova familije, a sve u momentu dok jača fašizam i antisemitizam u Evropi i preliva se i na prostor tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Lebović vešto kombinuje slike uobičajenog života sa prekognitivnim fleševima u kojima mu davno umrli preci najavljuju porodične tragedije i stravične mini epiloge u kojima saznajemo užasnu sudbinu pojedinih likova. Tokom rata, on je izgubio oko četrdeset članova familije, a i sam je bio zatočenik u nekoliko najpoznatijih nacističkih logora. Roman je protkan britkim sentencama kojima zablistaju gotovo svi likovi, ali prednjači Đorđev teča Stevan („Neki ljudi ne veruju u istinu, nego istinom smatraju ono u šta veruju“). Iako ga je smrt sprečila da završi roman, u kvalitativnom smislu se ne oseća nikakav nedostatak jer iako ih povezuje sam životni tok glavnog junaka, svako poglavlje predstavlja zaseban segment. Svaki taj segment dodaje novu crtu u sazrevanju glavnog lika, istovremeno oslikavajući i nove narastajuće obrise zla koje zahvata i njega lično dok preplavljuje i najzabitije delove sveta. Menjaju se ljudi, nacije, vere, zastave... ali zlo uvek po istom receptu postaje dominantno. Zašto uprkos tom saznanju ne umemo da ga sprečimo i sasečemo dok se bespovratno ne proširi je već drugo pitanje. Odgovor se možda krije u jednoj od jednostavnijih misli teče Stevana Lukača: „Rat je golema glupost, ali šta se može kad su ljudi glupostima najviše skloni“.
Po romanu Semper idem još nije snimljen nikakav film. Lično mi je drago zbog toga jer ne bih lako podneo da neki dripac oskrnavi ovako veliko delo, pretvarajući ga u dnevno-politički pamflet ili da zbog hronične besparice na brzinu sklepa igrokaz sa deset glumaca i troje statista. Šteta je što ovo neće pasti u ruke nekog poput Spielberga, mada je pitanje da li bi i on znao da uoči sve one okvire u koje bi se film morao umetnuti. Da je živ, Đorđe Lebović bi mogao da napiše i scenario jer je to za života veoma uspešno radio (Valter brani Sarajevo, Nebeski odred...), ali nije pa se nadam da će Semper idem ostati neekranizovan bar do onih pomenutih vremena kada će postati i školska lektira. 
5 0
Zbog problema s vidom, u zadnje vrijeme moje čitanje knjiga svelo se samo na znanstvene popularne knjige, uglavnom područje astrofizike.

Ali ima jedna fascinantna knjiga kojoj se svakih par godina vraćam i s užitkom čitam. To je: Charles Seife - Nula biografija opasne ideje.

Mnogi bi pomislili, kao i ja kad sam je prvi puta primio u ruku; pa što ima zanimljivo pisati o nuli, broju koji ništa ne znači? Ali, kakva zabluda.
Autor vrlo vješto i duhovito priča priču o nuli, njenu povezanost kroz povijest s filozofijom, religijom, matematikom, fizikom, kulturom raznih civilizacija i današnjom znanošću. Na vrlo jednostavan i razumljiv način on nas dovodi do zaključka kako je nula zastrašujuća intelektualna zagonetka, posebno u usporedbi sa beskonačnosti, jer nula i beskonačnost su iznenađujuće povezani u skali od bezdana apsolutnog ništavila do beskonačnog svemirskog prostranstva. Nula ne zaobilazi niti crne rupe. I tu je zastupljena, u zagonetkama moderne fizike. 

Autor je u uvodnom dijelu napisao:
Tijekom svoje povijesti nula je uvijek pobjeđivala protivnike. Čovječanstvo nikada nije uspjelo prisiliti nulu da se pokori njegovim filozofijama. Naprotiv, nula je oblikovala ljudsko poimanje  svemira i Boga.

Evo nekoliko zanimljivih citata koji će vas, nadam se zaintrigirati i natjerati da pročitate ovu zanimljivu knjigu:

... U davna vremena, prije početka povijesti, nije postojala nula niti brojevi 7 i 37....
... Zastrašujuća svojstva ničega ...
... Ja sam koji jesam: Ništa ...
... Beskonačni Bog ničega (Teologija nule) ...
... Nula i beskonačnost postale su središtem renesansnog svijeta ...
... Beskonačne nule ... Nula i beskonačnost oduvijek su djelovale opasno slično ...
... Fizika nule ...
... Kvantna nula: beskonačna energija ...
... Relativistička nula: crne rupe ...
... Nula na rubu prostora i vremena ...
... Nulti sat: Veliki prasak ... Svemir je rođen u nuli ...
W. Shakespeare: "Od ničega samo ništa nastaje"
E, Williame, kakva ironija: Upravo nešto najveće što postoji je nastalo od ničega - SVEMIR
1 0
Pročitala sam sve dostupne knjige od Elif Shafak, Crno mlijeko gdje piše o majčinstvu i svojim unutarnjim sukobima, mi je posebno ostalo u sjećanju.
0 0
Trenutno makijavelija i fridriha ničea. Zasad sam opčinjen Zaratustrom.
0 0
obicno se cita samo na moru :(
ove godine:
- dovrseno citanje "konj ulazi u bar" davida grosmana, zapoceta pre dve godine na moru... meh...
- storyteller od dejva grola... obozavanje dejva i nirvane, tako da je ova knjiga procitana u dahu
- na sve strane mali pozari od selest ing... dobra za odmor... nista dubokoumno...
0 0
stigle srece male  ;D

Photo

Photo

Photo

ludilo kako izgledaju!

c/p
I'm thinking the Predator picked up the scorpion because he thought it was a facehugger.
1 0
U prvom krugu - Solženjicin, treći puta, potrebna je dijagnoza za moju strast prema Arhipelagu Gulag i intelektualcima u najvećoj istinitoj distopiji u povijesti.
Gledajući gomilu ovih serija iz amerike o svakavim distopijama (povijesne, SF, alternacije vremena itd) uvijek se pitam odakle amerikancima želja za altenativama onoga što su preživjeli. Konkretna univerzalnost koju oni žive u potrošačkom društvu izgleda nije dovoljna za ostvarenje čovjeka u potpunosti (čitaj u nedostatku boljeg pojma - DUŠA). Materija je u osnovi svijeta ili... možda nije.
Društvo umora - Byung-Chul Han, sjajna knjiga o nestanku Frojdova društva i onoga ne čemu je on temeljio svoju teoriju. Naime više ne postoji društvo prisile koje je stalno govorilo TI TREBAŠ. Sada je nastalo društvo Moći, ali ne moći kao snage nego - ti možeš. Tako na jedan skriveni način gubiš šefa u životu i postaješ sam svoj gazda koji goni opet tebe kao roba. Ti sve možeš, samo se moraš stalno tjerati na posao i akciju. Sam svoj gazda ali u onom smislu da se sam tjeraš na još više i jače. Jer ti to možeš. Naravno, sve to proizvodi društvo umora.... Moj sin završava FER u ZG i vidim taj poraz humaniteta kod njega. On već danas traži puno više od sebe nego što je potrebno. Ovo je široko rasportranjena ambicija koju vidim kod mnogih mladih danas. Što će ostati za život ako sve bude posao i pare?
U najavi - Uništiti - Michel Houellebecq

2 0
narucio mi je drug
https://www.ljevak.hr/frank-klaassen/30648-transformacije-magije.html
no neke komplikacije ispadose, krenuh juce u postu sa uplatnicom sa mejla, a ovo a ono, devizni...
ni da sam slicice uzimao...
c/p
I'm thinking the Predator picked up the scorpion because he thought it was a facehugger.
0 0
Igre gladi za preporuku :smfor (6):
0 0
Trenutno Dune 2 knjiga, za sve preporuke. :thspaz
0 0
Preporuka za strip:
Tardi: Bio je to rovovski rat
1 0
dobio neki dan:
Photo
;D
citucnuo samo, moze!
c/p
0 0
Bob Dylan: Filozofija moderne pjesme
Preporučam i slušanje playliste sa spomenutim pjesmama uz čitanje.
0 0
Rizici globalnih katastrofa
https://www.heliks.rs/rizici_globalnih_katastrofa.php

Ovo često isčitavam, stoji mi na noćnom stočiću uz još par knjiga kao stalna "postavka". Nema potrebe ni čitati redom, posebna su poglavlja pa čitam spram aktuelnosti ili spram trenutnih interesovanja.
0 0
Bugarak
  Pre nekoliko dana pročitao sam "Nema zemlje za starce" - Kormaka Makartija ( Cormac McCarthy - No Country for Old Men).
  Pre same knjige na nekoliko mesta sam čitao o knjizi. Mišljenja su uglavnom u superlativima.
  Kad sam počeo da je čitam, nisam mogao da ukapiram zašto je ova knjiga "veličanstvena","kultna" itd. Tek kad sam odmakao, dobro odmakao, i skontao sistem kako je knjiga napisana stvari su mi postale jasnije. Pre svakog poglavlja knjige jedan od likova (ostareli šerif) rezimira svoj život, sistem vrednosti, ljude, pogled na svet. I to je u stvari srž ove knjige.
  Moram da priznam da mi svojevremeno ni film nije bio najasniji, pretpostavljam da sam zbog braće Coen, i sve histerije, priče i reklame još pre nego što se film pojavio, previše očekivao.
  Možda ga nekad ponovo pogledam.
  Za knjigu, svakako ne mogu da kažem da je remek delo, ali mislim da je vredi pročitati.

eto
Kada je izašao ovaj film gledao sam ga u bioskopu i kao veliki ljubitelj braće Koen ni ja nisam baš bio najzadovoljniji, pa mi je bilo paradoksalno da su dobili oskara za film koji mi se najmanje svideo iz njihovog dotadašnjeg opusa (mada sam oskar meni ne predstavlja neku posebnu meru za film). Kasnije sam pročitao knjigu, koja mi se tada u stvari dopala. Braća Koen nisu ni jednu rečenicu u scenariju izmenili već je svaka rečenica bila onakva kakva je u knjizi. Oni inače sami pišu svoja scenarija, ali se kao scenarista potpisuje Ethan, a režiser je Joel.

Cormac Mccarthy je napisao i knjigu "Put" po kojoj je snimljen kasnije film "The Road" sa Vigom Mortensenom u glavnoj ulozi https://www.imdb.com/title/tt0898367/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_the%2520road.
Elem, i ovde sam prvo pogledao film, a kasnije pročitao knjigu i ni jedno nije umanjilo vrednost drugom, naprotiv meni su se svidele obe interpretacije. Film mi je do tada predstavio neku najrealniju sliku postapokaliptičnog sveta kako sam ga ja zamišljao. Knjiga je odlična svakako, posebno je meni bila značajna jer sam u to vreme imao jedno dete (sina) i mogao sam se prilično identifikovati sa glavnim likom i radnjom s obzirom na moja interesovanja. John Hillcoat (režiser) priprema ekranizaciju još jednog Mekartijevog romana (Blood Meridian).
Da ovde sumiram svoje mišljenje, Cormac McCarthy je meni lično omiljeni američki pisac koji piše često vrlo jasnim i kratkim rečenicama ( za razliku od mene :) )
2 0
Justin Cronin trilogija Prijelaz
0 0
3 dana kise, nije se moglo u ribolov, sibaj po sljivi i na terasu:
Photo
za 2 dana, a toliko guzve po istoj terasi. kakav koncentrejsn!
fhtagn!
c/p
0 0
Adrijan Čajkovski  - Deca vremena
Za ljubitelje SF-a.
Prica je odlicna i i poprilicno originalna.
Zemlja umire, i poslednja nada za čovečanstvo su svemirski brodovi koji će ih prevesti na teraformiranu planetu.
Međutim, dok čovečanstvo putuje kroz galaksiju u hibernaciji, na planeti, njihovom konačnom cilju, uzdiže se nova rasa.
0 0
Nastavak je Deca propasti
Isto odlicana knjiga koja pokupila mnoge nagrade.
Sada se spremam za treci deo Deca Secanja koji je zavrsni deo trilogije.
0 0
1. Dostojevski: Kockar
2. Viktor Ivančić: Točka na U

Kako su sadržaji manjeviše poznati, neću o tome. Samo kao preporuka da bi ova djela, naročito Ivančića, trebalo s vremena na vrijeme obnavljati. Tek toliko da se ne zaboravi i da mladi idioti počnu misliti svojom glavom. Za stare je prekasno!
If two people always agree, one of them is unnecessary
1 0
Quo vadis? Moja omiljena knjiga, preporuka svima.
0 0
Gareth L. Powell - Tragovi rata i Flota Nozeva ,
Odlicna SF epopeja sa mnogo akcije i dinamicnim zapletom, visestruko nagradjivana.
Nazalost 3. deo nije preveden
0 0

Premjesti temu

Odaberite odredišni forum

Spoji teme

Odaberite odredišnu temu (ID)

Preimenuj temu

Preimenuj temu

Potvrda brisanja

Želite li obrisati ovu temu? Ovo će privremeno obrisati temu i njezine poruke.

Brzi odgovor

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili.
Pregled se otvara u većem prikazu. Koristite preuzimanje ako želite izvornu datoteku.
Stranica 12 / 12 Prikazano od 276 do 297 (ukupno 297 rezultata)
Tema 880
Poruka 52,426
Serija 681
Filmova 398
Prijevoda 13,752
Član 9,378

Online korisnici (1)

1 član 64 gostiju 3 bota Ukupno: 68

Član

Legenda

[ Administrator ] [ Moderator ] [ VIP ] [ Prevoditelj ] [ Član ]

Rođendani danas

Danas nema rođendana.

Najnoviji član

Rekordi posjećenosti

Danas

68

Oduvijek

5266

28.02.2026 12:00

Jezik:

Autorska prava 2016 - 2026 - Prijevodi-Titlovi.org - Sva prava pridržana.

Koristimo kolačiće

Koristimo nužne kolačiće za osnovne funkcije, a opcionalne kolačiće za analitiku i marketing.