Ako neko ima namjeru gledati te dvije serije jednu iza druge, ja bih mu preporucio da prvo odgleda Boardwalk Empire, ako nije upoznat sa mafijom, pogotovo onom u Sj. Americi. Boardwalk Empire prikazuje pocetke mafije u SAD i uspostavljanje organizacija onakve kakva je ona danas, sa bosom, consiglierima, capoima, saradnicima itd. U seriji su prisutni Salvatore Maranzano i Charles Lucky Luciano, dva 'oca' Italo-americke mafije. Salvatore Maranzano je uspostavio pet 'porodica'sa vec navedenom strukturom, dok je Lucky odgovoran za rast trgovine heroinom i uspostavljanje tzv.
komisije kao svojevrsne mafijaške vlade, te je uspio ujediniti italijanske porodice, dok je njegov partner i saradnik Mayer Lansky uradio isto sa židovskim porodicama. Također prisutan je i Al Capone, i njegov uspon od šegrta do jednog od najpoznatijih mafijaša u historiji.
Sopranosi su puno kvalitetnija tv serija od Boardwalk Empire, ali ova druga daje neki uvid u Američku mafiju, dok je u Sopranosima sve već poznato, sa cjelokupnom strukturom i već ustaljenim pravilima.
Za ljubitelje mafijaških serija preporučujem italijansku seriju Gomorrah, koja prikazuje poznatu Napuljsku mafiju, zloglasnu Camorru. Serija je brutalna, i realno je prikazana, u pojedinim trenucima neće je biti lagano ni gledati, već će vam se smučiti od iste, ugl. izazvaće neku emociju u vama. Ja bih je smatrao Italijanskim Sopranosima.
Tu su i Romanzo Criminale, Suburra...
Izvinite na dužem postu i djelomičnom skretanju sa teme, ali jednostavno volim mafijaške serije, a to mi je i struka.