U mom? Ti si nešto gadno pomiješao.
Renderiranje je širok pojam. Ono što je sveti gral renderiranja, a ja sam za to čuo na studiju znači otprilike prije nekih 150 godina, je raytracing.
Ima li to AMD? Nema. Ima li nVidia? Zadnja generacija njihovih kartica (tzv. Turing) ima. Ali to što ima je u samim povojima, proći će još puno godina i GPU generacija kad će to biti standard. Odnosno raytracing je trenutno najobičniji buzzword. Nije besmislen ko HDR ili upscaling, ipak konzole moraju lagati i uvjeravati kupce da ih kupe.
Ono što se seli na GPU je izravni pristup diskovima i to ne isključivo raw formatu nego će GPU biti u stanju dekompresirati podatke. Pa CPU više neće biti usko grlo preko kojega ide data transfer, uskoro ide šema gdje vaš GPU neće čekat da mu CPU isporuči podatke nego će ih sam čitati s (nadam se da ste kupili) SSD-a.
Tko na tome radi? Microsoft + nVidia.
Treba li vam 30x0 nVidia za to? Ne treba, bit će dostupno i na spomenutim Turing karticama.
Gdje je AMD u toj priči? Trenutno - nigdje.
Uz sve to, da ne odem nadugo i naširoko, nVidia je ta koja namjerava potaracati AI tržište. Kakve sad veze imaju AI i grafe? Ako me uhvati nekad volja pisat ću, vama je na raspolaganju gugl. Ili radije DuckDuckGo, gugl je postao precenzuriran.
AMD tu apsolutno nema što tražiti. Niti ima s čime.
Da se razumijemo, da nema AMD-a, ne bi ni nVidija bila to što jest jer im AMD definitivno puše za vratom, ali ne toliko efikasno kao kontra Intela. Primjer samo koji ne treba zaboraviti je da je nVidia razvila genijalni g-sync, ali ste za to trebali imati posebni i preskupi modul u monitoru. Pola godine kasnije, možda malo više, AMD je "izmislio" freesync kojem je cijena - praktično džabe.
Sveta konkurencija.
EDIT:
Moram editirati da me se ne shvati pogrešno, za svaki slučaj.
Gore sam naveo na čemu se radi, a Microsoft je to najavio "dogodine". To u principu znači dok ispeglaju bugove i dok dovoljan broj developera krene u to, mi ćemo to osjetiti otprilike 2022-e.
A drugo, rekao sam diskovima i spomenuo SSD - trebao sam reći PCIe diskovima. Većina ljudi koji imaju SSD, imaju SATA disk. Tako da će i za to trebati godina dvije da se ljudi "opskrbe".
A za te dvije godine izaći će i nove grafe (40x0) i novi CPU-i, a vjerojatno će sve matične po defaultu imati PCIe 4.0, a ne 3.0.
Evo i šema s nVidijine prezentacije (usporedba tehnologija):