Generalno sam jako nezadovoljan novim filmovima u zadnjih par godina i sa sigurnoscu tvrdim da su serije mnogo bolji izbor.
Ovo moram kao zaseban post jer nije baš povezano s gornjim, a uz to mislimo slično, ali ne i identično.
Kod mene je slučaj ne zadnjih par nego zadnjih 20 godina Holivud i njegovi filmovi su totalno propali.
Naravno da se može u svakoj godini probrati pokoji odličan ili jako dobar, ali to je sve za na prste izbrojati i pola su nezavisni.
Američki san ima novo značenje a to je trka za profitom koja je uništila umjetnost.
Međutim! U tih istih zadnjih 20 godina svjetska scena je prepuna nevjerojatno dobrih filmova, ima ih toliko da ne stižem pogledati sve koje želim.
Pa ako već jesam, a sigurno si i ti, razočaran Holivudom u ovom stoljeću, jednako sam tako oduševljen ostatkom svijeta.
Jedan poznanik mi je ima tome dosta vremena rekao da više ni nema novih ideja za snimit. A ja ih pronalazim svaki dan - i skoro sve dolaze od izvan Holivuda.
Ajmo sad o serijama. Sjećamo se svi kad su američke serije doživjele drastičan skok u kvalitetu. U 90-tima.
Tu smo imali Twin Peaks, pa Homicide Life on Street, pa The Wire, itd.
I od tada se u Holivudu sa serijama samo nastavilo eksperimentirati, za razliku od filmske industrije koja je spala za ziherašenje sa ributima, rimjecima i kopiranjem, serije udaraju neke skroz nove teme, a i za obrade sličnih tema koriste potpuno nove pristupe, koji put neviđene na filmu.
Svjetska scena serija na žalost nije se razvijala istim tempom, jer na žalost televizijske kuće su radije kupovale ili financirale jeftine sapunice umjesto dobrih stvari.
Tu i tamo nešto bi se zalomilo, obično nešto iz Britanije, ali toga je bilo i prije.
A onda kao iz vedra neba unazad 5-6 godina, odjednom se pojavilo, pa neću reći bezbroj, ali baš jako puno bombona. Sa svih strana svijeta. Kud god okreneš, vidiš neki naslov i misliš moglo bi biti dobro, a ono ispadne još i bolje od očekivanog.
Ne nije nelogično ni slučajno, krenuli su bili stream servisi. A da bi ih netko plaćao trebali su imati što ponuditi. A da bi nešto ponudili u nekoj državi, trebali su imati barem seriju dvije iz te baš države. A da bi konkurirali kanalima u toj dtržavi, to je moralo biti nešto dobro. Da, da, u tome zecu... Grmu..
I sad je borba među tim servisima. Svi hoće ponuditi nešto najbolje jer katalog sa dobrim stvarima privlači pretplatu.
A mi, ljubitelji što filmova što serija, samo možemo trljati ruke, zadovoljni što je to tako.
Pa evo ajde recite vi meni, gdje bih ja i kad pronašao puste azijske "sapunice", zovem ih tako od milja jer definitivno to nisu, u kojima neizmjerno uživam da nije legalnog streama? Gdje bi itko pronašao dansku odu aspergeru, turskog djedicu koji ima probleme s pamćenjem, belgijskog u naslovu javnog neprijatelja, južnoafričku sjenu, itd mogao bih nabrajati do preksutra.
Nekad davno bio je ozbiljan problem pronaći seriju da valja. Dans je problem postao pronaći vrijeme za pogledati sve koje valjau!
Iskreno? Ne bunim se. Bit će vremena kad odem u penziju i zato... Dajte još!