Prijava Registracija
  1. Početna
  2. TDDCrew Razbibriga
  3. OFF Topic
  4. Što se čita?

Što se čita?

1 gost trenutno čita ovu temu.
Stranica 11 / 12 Prikazano od 251 do 275 (ukupno 297 rezultata)
neka ga i odje. ko je u prilici neka graba, vata, bije se...
Photo
mislim da je to taj kaver.
uglavnom... novo izdanje planina ludila dejana ognjanovica dje je ubacio i ovaj biser...
cekao snahu nedje ljetos dok je sopingovala obucu za male gadove, ja grdno mamuran vidim knjizaru spred sebe, aj reko dudjem. da nemate sto od...
eto tako.
odlaziiiiim kroz sume svemiraaaaa...
c/p
I'm thinking the Predator picked up the scorpion because he thought it was a facehugger.
2 0
O miševima i ljudima, John Steinbeck, čitao ali sam i neki dan u Iloku gledao predstavu istog naslova...malo ljudi, režirao i bio prisutan Krešo Dolenčić, bilo je jebeno dobro...
1 0
Gledao sam seriju "Moja genijalna prijateljica". Odgledao sam prva dva serijala i ostavili su izuzetan utisak na mene... Detalji, kostimi, tema (prijateljstvo i šta se sve može nalaziti u pozdini ovog odnosa). Treći serijal tek treba da se snimi zato sam kupio sve 4 knjiga Elene Ferante... Moja preporuka
2 0
Preporučujem Ju Nezbea kao pisca. Sve knige su mu odlične, tako da ne može da se pogreši koju god da odaberete. Na primer:
- SNEŠKO
- Crvendać
- Žeđ
- Oklopno srce
- Sin
- Bubašvabe
- Slepi Miš...
1 0
Za proteklo leto izdvajam knjigu:
Slucaj 6-4 - Hideo Yokoyama
Zaista originalan roman, koji mi je približio ovu daleku zemlju i njenu kulturu.
0 0
eto ja u samoizolaciji, sin pozitivan.... pa se spremam na Balzaca... majstora sam i prije čitao, ali davno...
0 0
Uvek citam bar 2-3 knjige istovremeno, jednu-dve fizicki, drugu na telefonu, trecu na laptopu, tako mi se uklapa sa aktivnostima. Trudim se da ne mesam zanrove da ne dodje do konfuzije  ;D
Trenutno citam Dnevnik druge zime Srdjana Valjarevica (nedavno procitao njegov Komo), Crveno i crno Stendala, Tvrdjavu Selimovica i Kasijanu Nikolaja V.
https://www.srbizasrbe.org/

Кадa падне непријатељ твој, немој се радовати, и кад пропадне, нека не игра срце твоје.
0 0
Moravska noc Peter Handke Nobelovac , ne zna sta reci moracu ponovo da je procitam,vjerovatno je do mene . :smfor (6):
0 0
Sinisa Kovacevic,najbolji Srpski pisac u poslednjih trideset godina.Odavno nisam nista bolje procitala  od njegovih knjiga.Na sve tri mislim jer evo trecu zavrsavam i nemam reci,svaka recenica ,svaka misao je da ti pamet stane.
0 0
konacno zavrsih...
I.N.J. Culbard - Lovecraft: Four Classic Horror Stories
The Dream-Quest of Unknown Kadath
The Case of Charles Dexter Ward
At The Mountains of Madness
The Shadow Out of Time

dug trip, ali jebi ga, kako sam zavrsavao citanje ove 3 - bez planina ludila, tako sam citao strip adaptaciju.
ovako to izgleda:
Photo
Photo
nijesu moje slike of kors, cisto da priblizim ovu ljepotu.
"That is not dead which can eternal lie, and with strange aeons even death may die."
mja.
c/p
I'm thinking the Predator picked up the scorpion because he thought it was a facehugger.
0 0
Čitam paralelno  od Donatto Carissi -  pretpostavka zla i od Dušana Vesića - zamisli život. Prvo je klasičan krimić  sa glavnim likom Milom Vasquez koja je prethodno bila i u Šaptaču, koja istražuje ubojstvo za koje je okrivljena osoba koja je nestala 17 godina. Knjiga ima svoju napetost i za preporučiti je. Dušan Vesić se u svojoj knjizi bavi Novim valom. Početno obuhvaća riječke bendove Parafe i Termite, zagrebačke Prljavo kazalište i Azru, te slovenske Pankrte. Nakon toga se bavi srpskim bendovima Pekinškom patkom, Idolima... zanimljiv prikaz bendova koji u početku nisu bili ne znam kakvi glazbenici, ali su kroz pjesme izražavali svoj bunt prema sistemu
0 0
poceh od izraela regardija:
The Tree of Life A Study in Magic
Photo
pa ono, kako se ovaj coek drogirao to je strasno. ma kompletna zlatna zora.
c/p
1 0
poceh uporedo sa izraelom od mira glavurtica - satana:
Photo
nema mi neke razlike od flasove djavo i njegovi andjeli , poznat teren.
c/p
0 0
Već neko vreme čitam muzičke biografije.
Pročitah "I'm the man" od Scott Ian-a (Anthrax) i sad sam počeo "Run to the hills" od Maidena
0 0
Dostojevski - Netočka Njezvanova
Tolstoj - Vaskrsenje
Čehov - Stepa
:clapp

Кадa падне непријатељ твој, немој се радовати, и кад пропадне, нека не игра срце твоје.
0 0
Prozraci - Svetlana Velmar-Janković

Autobiografija ove velike spisateljice, koja istovremeno predstavlja autentični dokument jednog teškog vremena.
1 0
Trenutno Terry Pratchett - "Mort" jer, generalno, volim fantazi, a odgovara mi što je prilično lagano štivo i nije obimno (koncentracija mi ovih dana nije za ponos).
0 0
Uvijek sam na godišnjem odmoru, negdje na moru ispod raznih vrsta četinjača, u hladu čitao. Dok je iz meni neobjašnjivih razloga žena gorila na suncu a djeca nisu izlazila iz vode cijeli dan, ja sam sjedio i čitao, iz zabave naravno. Ali literatura koju gutam uvijek je teška artiljerija, bilo da je u pitanju teorija ili opsežni i klasični romani.I uvijek je pitanje ljudi oko mene - kako možeš čitati te "teške" knjige, zaboga, kažu oni, na odmoru smo čitaj nešto što te opušta i ne moraš misliti. I mozak bi se trebao odmarati na godišnjem odmoru, koristi tipku Escape i pobjegni od realnosti makar ova dva tjedna.
U početku sam mislio da jednostavno sam navikao čitati takve stvari dok oni čitaju ono što ih opušta i ne opterečuje, kako i oni sami kažu. Međutim istina je negdje drugdje, naime davno sam čitao Adorna i njegovu Minimu moraliu u kojoj se nalazi objašnjenje zašto ljudi ne vole tzv "tešku" literaturu ili opšćenito ono što zovemo visokom umjetnošću, ono odobreno vremenom i općim ukusom kao dosegnutim i neupitnim kriterijem kvalitete.
Adorno ima jednostavan odgovor, ljudi zaziru od takvih stvari zbog istine, umjetnost je uvijek istinita a ono što ona donosi nije uvijek zabavno i lepršavo. Istina je nepodnošljiva za nas, mi se prepoznajemo u priči, filmu, slici ili prepoznajemo druge ljude ili osjećaje, zablude, vlastite promašaje, skrivene načine na koje živimo itd.
Nove kulture i mediji nas udaljuju od istine, lažu nam, mi odobravamo i tražimo još puteva kojima bi bježali od stvarnosti. Tražimo komedije, dajte nam zabave, ili uplašite nas, šokirajte, to je još lakše nego nas nasmijati, mi moramo osjetiti nešto, makar užas na trenutak, i to je bolje nego egzistirati u vlastitoj anesteziji. Ne valja stalno bježati...
Oprostite...
6 0
Micko86
Prozraci - Svetlana Velmar-Janković

Autobiografija ove velike spisateljice, koja istovremeno predstavlja autentični dokument jednog teškog vremena.
Samo da dodam da me je ovo malo remek-delo,davno kad sam ga citala prosto opcinilo.Mozda u senci "Bezdna",neopravdano jer je vrhunsko u svojoj jednostavnosti (secanja deteta,trenuci zivota zato su prozraci).Pravi primer impresionizma u knjizevnosti,ma rekla bih pesma u prozi ;D .Da bi se ovaj kratak roman ovako napisao trebalo je ziveti zivot,dugo promisljati i sazrevati kao pisac pa stvoriti ovu formu:elegantnu,lepu,uzbudljivu,citljivu.Hvala na podsecanju,mislim da cu ga opet citati po malo(moze i tako  :smfor (6):).
4 0
čita se Camus.... Sad već davnih 80' prostorom su krstarili prodavači knjiga iz velikih centara bivše Jugoslavije. Dolazili su i u moj grad. Prodavali su knjige uglavnom u prenapučenim poduzećima. Sjećam se, negdje 84 ili 85-te, bio sam još u osnovnoj školi i gledao jednog grlatog Tuzlaka kako ispred Drvno prerađivačke tvornice prodaje knjigu - Intervjui Josipa Broza Tita (interesantno, pokušavali su i poslije rata prodavati intervjue nekih sasvim drugih političara ali nije prolazilo – ideologija nije bitna, jednostavno nije bilo novaca za knjige).

Rasklopni stol za plažu, stenjao je ispred njega pod pritiskom debelih i dobro opremljenih izdanja samo te, jedne knjige. Nije prošlo dugo od Titove smrti i prodavač je sad galamio da ima knjigu koju svaka kuća treba imati. Završila je smjena u dva sata popodne i radnici, njih nekoliko stotina, su se gurali kroz usku kapiju ispadajući iz kruga poduzeća i prolazili tik kraj stola punog knjiga. Prodao je sve što je dovezao u žutom stojadinu.  Kad je došao, automobil je umalo dodirivao cestu, sad su osovine podvozja mogle odahnuti.
Ipak, ovakve scene su bile rijetke. Trgovci knjigama uglavnom su napadali kancelarije i službenike kojih je u tom vremenu bilo dosta (i danas ih je previše). Moja mama je bila jedna od takvih. Voljela je čitati i kupovala je na kredit komplete knjiga. Otac je bio, kako to obično biva, čista suprotnost, materijalista čija je česta rečenica bila – Znam deset ljudi u gradu koji čitaju, i svi su bolesni.
Ona nije marila za njega, kupovala je, kako je govorila - sebi i sinu.
Zato u kućnoj biblioteci imam komplete Andrića, Moravije, Huxleja, Remarqa, Dreisera, Krležu, Camusa, Fouklnera Filmsku encikolpediju, Opće enciklopedije itd…
Ona je umrla prije dvadeset godina, on još uvijek vidi samo materijalni svijet oko sebe a kad ga svladaju osjećaji (sve više bez razloga – starost) obično kaže; Šta mi je? Ne razumijem, jednostavno, ne razumijem.
Na kraju, uz isprike, poklanjam vam jednu Camusovu rečenicu iz Pada, za sve koji dvoje, koji se boje, previše razmišljaju i potiskivaju želje, jednu antidepresivnu rečenicu – Biti gospodarom vlastitih želja, to mogu samo velike životinje.
3 0
Kada sam na odmoru uglavnom čitam knjige koje sam već ranije čitao. Verujem da to baš i nema mnogo smisla, ali sam tako navikao. Šta da se radi!? Pravdam se time da me supruga limitira zbog pakovanja pa ne smem da rizikujem. Nisam sasvim siguran, ali mislim da ona nikada nije pročitala istu knjigu više puta, niti odgledala seriju pa čak ni film. U svakom slučaju, ne sa jasnom namerom. Dešavalo se da slučajno uhvati na tv-u pa se zagleda, ali da odluči da joj se ponovo nešto gleda... Ne bih rekao. Retko. S druge strane, meni je to kretanje u okvirima poznatog veoma često i drago. Hteo to da priznam ili ne, ali sklon sam prihvatanju rutine. Kao Veverica plašljivica.
Ovaj odmor sam proveo uz Voltera Tevisa i Čovek koji je pao na Zemlju (Walter Tevis - The Man Who Fell to Earth). Ako se ne varam, treći put. Gledao sam i film Nicolasa Roega, no nije mi se naročito dojmio. Iako volim filmove iz sedamdesetih, ovaj mi se činio previše artističkim. Doduše, davno sam ga gledao, možda bih mogao ponovo da pokušam. Ipak je tu David Bowie glavna uloga, a on je jedan od heroja do kraja života.
Sam sadržaj je gotovo prozaičan. Vanzemaljac sa Antee (tako je oni zovu) dolazi na Zemlju da pokuša da napravi brod kojim će prevesti svoje malobrojne preživele sunarodnike na našu planetu. Iako obučen za susret sa nama (od kojih je daleko inteligentniji i superiorniji) , polako se utapa u našim manama i površnostima, pri čemu ponekad naslućuje i neobične vrednosti.
Pravo blago se krije van sadržaja, u konciznim i suvislim dijalozima, u skrivenim metaforama i referencama, u tim fotografijama našeg sveta na kojima uspešno uništavamo sve što se usudilo da štrči i bude bolje od nas, u tom melanholičnom tonu propadanja, natopljenom džinom. I nije tu u pitanju samo naša zavist, ljubomora ili nešto već slično što ćemo lako uočiti i osuditi, već je pre naša opredeljenost da se borimo sa sopstvenim životima u kojima nema vremena za sve te Ikare koji su učinili nešto čudesno pre nego što ih je progutalo more.
Ima onaj završni deo Bredberijevog Farenhajta 451 kada Montag  pronalazi pobunjenike koji se protiv diktature koja počiva na zapaljenim knjigama bore stvarajući svojevrsna ogledala knjiga tako što ih uče napamet. Kada bih se obreo u takvom društvu, ne bih imao ništa protiv da postanem ogledalo upravo za Čoveka koji je pao na Zemlju. Možda deluje nemoguće, ali rečenicu po rečenicu, dan za danom…
“Posle dve milje hoda došao je do varošice…”
3 0
Sakupljac od Dzona Faulsa. Strasna i bolesna knjiga , procitao sam je za dva dana i pogledao film iz 1965. Na hrv je prevedena kao Kolekcionar.

0 0
Sjeća li se još netko Pavla Pavličića? I njegovih zbirki priča i romana koji su imali elemente fantastike dok još nismo ni znali da se to tako zove: Dobri duh Zagreba, Večernji akt i mnogi, mnogi drugi.
Nedavno sam pročitao Večernji akt i podsjetio se nekih sretnijih vremena, a sada slijedi Dobri duh Zagreba.
1 0
Zona usijanja
Ričard Preston

Interesantna knjiga. Po istinitim događajima, prati istorijat Marburg i Ebola virusa.
Ko voli takvu tematiku - sve preporuke.

Detalj koji nije pomenut u knjizi - bilo je slučajeva i u SFRJ (1967.) Uvezeno iz Afrike, preko majmuna za laboratorijska istraživanja. 2 zaražena, bez smrtnih ishoda.
0 0
TheOld1
Sjeća li se još netko Pavla Pavličića? I njegovih zbirki priča i romana koji su imali elemente fantastike dok još nismo ni znali da se to tako zove: Dobri duh Zagreba, Večernji akt i mnogi, mnogi drugi.
Nedavno sam pročitao Večernji akt i podsjetio se nekih sretnijih vremena, a sada slijedi Dobri duh Zagreba.
Pavao Pavličić nije osoba koja se lako zaboravlja. Mislim na one koji su ga čitali :)
If two people always agree, one of them is unnecessary
0 0

Premjesti temu

Odaberite odredišni forum

Spoji teme

Odaberite odredišnu temu (ID)

Preimenuj temu

Preimenuj temu

Potvrda brisanja

Želite li obrisati ovu temu? Ovo će privremeno obrisati temu i njezine poruke.

Brzi odgovor

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili.
Pregled se otvara u većem prikazu. Koristite preuzimanje ako želite izvornu datoteku.
Stranica 11 / 12 Prikazano od 251 do 275 (ukupno 297 rezultata)
Tema 880
Poruka 52,426
Serija 681
Filmova 398
Prijevoda 13,752
Član 9,378

Online korisnici (1)

1 član 64 gostiju 3 bota Ukupno: 68

Član

Legenda

[ Administrator ] [ Moderator ] [ VIP ] [ Prevoditelj ] [ Član ]

Rođendani danas

Danas nema rođendana.

Najnoviji član

Rekordi posjećenosti

Danas

68

Oduvijek

5266

28.02.2026 12:00

Jezik:

Autorska prava 2016 - 2026 - Prijevodi-Titlovi.org - Sva prava pridržana.

Koristimo kolačiće

Koristimo nužne kolačiće za osnovne funkcije, a opcionalne kolačiće za analitiku i marketing.